septembrie 17, 2021

Un nou studiu arata o legatura intre depresie si mortalitatea de cancer

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Persoanele depresive sau anxioase ar putea fi mai susceptibile sa moara de anumite tipuri de cancer, potrivit unui studiu dat publicitatii joi, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Analiza istoricului a peste 160.000 de adulti din Anglia si Tara Galilor arata ca persoanele care au recunoscut ca sufera din punct de vedere psihic au murit in proportie mai mare de leucemie, cancer de prostata sau al sistemului digestiv (colon, pancreas sau esofag).

Cercetatorii subliniaza totusi ca este vorba despre o concluzie statistica, care nu inseamna neaparat ca exista o legatura de tip cauza-efect intre starea psihica si cancer.

Aceste rezultate se adauga insa numeroaselor indicii privind existenta unei interactiuni intre sanatatea psihica si cea mentala, se mentioneaza in articol, publicat in revista British Medical Journal (BMJ).

Cercetatorii au aratat deja ca simptomele de depresie si anxietate sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare.

Legatura cu cancerul era insa putin cunoscuta pana acum, explica cercetatorii, din cadrul University College din Londra, precum si de la universitatile din Edinburgh si Sidney.

Echipa condusa de David Batty, epidemiolog la University College din Londra, a analizat 16 studii de monitorizare a populatiei pe termen lung (circa zece ani in medie).

Din cele 163.363 de persoane in varsta de 16 ani sau mai mult si care nu aveau cancer la momentul includerii lor in studiu, 4.353 au murit de aceasta patologie in cursul perioadei de monitorizare.

Cercetatorii s-au axat in special asupra tipurilor de cancer hormono-dependente sau legate de modul de viata.

Studiile sugereaza ca dezechilibrul hormonal legat de depresie duce la o productie mai ridicata de cortizol si inhiba mecanismele naturale de repare a ADN-ului, ceea ce slabeste apararea fata de cancer.

Este un lucru cunoscut de altfel ca persoanele depresive au mai mult tendinta de a fuma, a bea si de a deveni obeze, trei factori de risc pentru cancer.

Potrivit analizei, in randul persoanelor care au descris simptome de depresie sau de anxietate in chestionare s-au inregistrat cu 80% mai multe decese de cancer de colon si de peste doua ori mai multe decese de cancer de prostata, pancreatic sau esofagian. In cazul leucemiei, proportia este chiar de patru ori mai mare.

Cercetatorii au neutralizat statistic efectele care pot fi legate de modul de viata, sex, varsta, greutate sau statutul socio-economic.

Nu se poate exclude nicio cauzalitate inversa, respectiv ca depresia sa fie provocate de simptome ale unui cancer care nu a fost inca diagnosticat si nu cauza cancerului, avertizeaza cercetatorii.

Alte studii sunt deci necesare pentru a confirma legatura si a clarifica relatiile de cauzalitate, estimeaza dr. Batty.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2