Un nou supercomputer, in faza de proiect, ameninta suprematia lui IBM Summit


Cel mai rapid supercalculator din lume, IBM Summit, va fi nevoit sa cedeze in curand locul unui rival mai nou si mai rapid, conform unui material publicat de SPACE.com, relateaza Agerpres.

O echipa de cercetatori a incheiat recent proiectul tehnic pentru constructia primului dintre cele doua supercomputere ce vor lucra in tandem si vor fi cunoscute drept Science Data Processor (SDP). Impreuna, aceste doua supercomputere vor aduna, interpreta si vor genera simulari pornind de la uriasele cantitati de date adunate de reteaua de radiotelescoape Square Kilometre Array (SKA), ce cuprinde radiotelescoape amplasate la Perth, Australia si respectiv Cape Town, Africa de Sud, detaliaza un comunicat al reprezentantilor proiectului stiintific SKA.

O echipa internationala de cercetatori din 11 tari a colaborat timp de 5 ani pentru a produce partea de hardware, software dar si algoritmii necesari pentru functionarea primului dintre cele doua supercomputere ce vor functiona in tandem. Odata construite, cele doua supercomputere, dintre care unul va fi amplasat la Perth si celalalt la Cape Town, vor procesa peste 600 de petabiti (1 petabit = 1 milion de gigabiti) de date pe an, adica o cantitate de informatii suficienta pentru a umple peste 1 milion de laptopuri moderne”, conform lui Maurizio Miccolis, managerul proiectului SDP care se desfasoara in Marea Britanie.

Cat de rapid va fi insa noul supercomputer? Viteza de procesare este masurata in flopi (acronim de la “floating point operations per second”). Performantele unui supercomputer sunt exprimate in petaflopi – un cvadrilion (o mie de trilioane) de operatii pe secunda. Pentru comparatie, viteza majoritatii computerelor personale este masurata in gigaflopi: 1 miliard de calcule pe secunda. Cercetatorii estimeaza ca sistemul de supercomputere SDP va opera la viteza de 250 petaflopi, sau 250 de mii de trilioane de operatii pe secunda, cu 25% mai rapid decat IBM Summit, detinatorul titlului de cel mai puternic supercomputer din prezent.

“SDP va transforma datele in informatii”, a comentat Rosie Bolton, cercetator in centrul de date SKA. “Cu ajutorul sau vom putea interpreta datele si vom produce imagini astronomice de detaliu”, a adaugat ea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1