Un oficial BCE cere Germaniei si Olandei sa-si majoreze investitiile

PNL

Statele din zona euro ar trebui sa ia in considerare reducerea taxelor sau majorarea investitiilor pentru a stimula cresterea, daca finantele lor permit aceste masuri, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene, facand referire la Germania si Olanda, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Pe fondul incetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. De asemenea, Banca Centrala Europeana a anuntat relansarea programului de relaxare cantitativa (QE), achizitionand lunar obligatiuni in valoare de 20 de miliarde euro (22 de miliarde de dolari), incepand cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atat timp cat va fi necesar pentru a intari impactul politicilor BCE, si se va incheia cu putin timp inainte ca BCE sa inceapa majorarea ratelor dobanzilor.

Intr-un discurs rostit la Londra, Villeroy a explicat ca guvernele trebuie sa se implice activ in stimularea redresarii economiei, dupa ce saptamana trecuta presedintele BCE, Mario Draghi, a facut un apel similar.

Desi inca sunt necesare programe nationale de reforma pentru a sustine economia, “zona euro trebuie acum sa-si exploateze spatiul fiscal – de exemplu in Germania si Olanda – pentru stimula cresterea”, a declarat Villeroy.
Acesta a adaugat: “Este esential sa alegem masuri de relaxare fiscala, sa majoram investitiile si sa reducem taxele pentru a stimula cresterea economiei pe termen lung”.

De asemenea, a avertizat oficialul BCE, zona euro trebuie sa se concentreze in continuare pe imbunatatirea accesului la finantare al IMM-urilor si pe cresterea rolului international al monedei euro.

Tarile care au spatiu fiscal pentru a investi mai mult sunt, in limbajul UE, sunt Germania si Olanda, care de ani de zile inregistreaza excedente bugetare.

Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei si a economiei euro in perioada 2019-2020, furnizand o justificare esentiala pentru noile masuri de stimulare anuntate la sedinta de politica monetara.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinta de presa ca zona euro se confrunta in continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenintarii protectionismului si a vulnerabilitatilor de pe pietele emergente.

BCE se asteapta acum ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul acesta un avans de 1,1%, fata de o crestere de 1,2% previzionata in iunie, inainte ca economia sa accelereze la 1,2% in 2020, fata de o expansiune de 1,4% prognozata anterior.

Mario Draghi a avertizat ca scaderea activitatii economice este mai pronuntata decat se estima dar a apreciat ca economie zonei euro va inregistra o crestere moderata in trimestrul trei din 2019.

Rata anuala a inflatiei ar urma sa se situeze anul acesta la 1,2% (fata de 1,3% previzionata in iunie), inainte de a scadea la 1% in 2020 (fata de 1,4% prognozata anterior).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1