Un oras in ruina – prima impresie a turistilor: Intrarile in Baia Mare, Capitala Tineretului din Romania

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Aerogara Aeroportului (Inter)National Maramures trece printr-un proces de renovare in vederea deschiderii intr-un orizont de timp inca neconturat. Din 2016 curg promisiunile din partea presedintelui CJ Maramures – Gabriel Valer Zetea si a dlui Dorin Buda, directorul aeroportului, de reluare a activitatii prin reintroducerea de curse internationale efectuate de companii low-cost.

Inceput ca un proiect pe fonduri europene, in care contributia de la bugetul judetean si central trebuia sa fie un mica, din cauza incompetentei coordonatorilor acestui proiect am ajuns in situatia in care nu se va deconta nimic din fonduri europene, toate investitiile trebuind acoperite din banii contribuabililor. Iar acum avem nevoie de noi si noi investitii.

Pentru ca si-au dovedit lipsa de viziune si capacitate in implementarea si finalizarea acestui important proiect de infrastructura la termenele promise, se apeleaza acum la un mic truc pentru a calma starea de nemultumire a maramuresenilor, prin redeschiderea intr-o prima etapa a aeroportului pentru traficul aerian intern prin operarea cursei Baia Mare – Bucuresti.

Autogara Baia Mare a reprezentat un obiectiv de interes pentru mai multi politicieni locali, cunoscuti si ca oameni de afaceri.

Din pacate nimeni nu s-a gandit la derularea de investitii pentru renovarea si intretinere ci doar la exploatarea in vederea obtinerii de profituri. Astfel, la acest moment, atat cladirea cat si spatiile spatiile de parcare si peroanele de calatori se gasesc intr-o stare deplorabila.

Acest obiectiv s-a aflat in portofoliul Azur TC SA, societate care l-a avut printre actionari pe actualul consilier local PNL – Simion Bizau. In perioada 2006-2007 in functia de presedinte al consiliului de administratie a AZUR a fost actualul subprefect Alexandru Cosma, conform propriului CV postat pe site-ul ANPM Maramures. In aceeasi perioada Autogara a trecut in proprietatea unor firme controlate de Victor Butea, un maramuresean ajuns secretar de stat in Ministerul transporturilor, arestat si condamnat in dosarul gripei-aviare.

La acest moment proprietarul Autogarii este SC IMPERATIV SA, societatete administrata de Butean Petru, aflata in procedura de insolventa. Cladirea si terenul aferent acesteia sunt ipotecate in favoarea ROCREDIT IFN SA pentru un credit de aproape 400.000 Euro. Interesant de mentionat este faptul ca o parte din acest credit al IMPERATIV S.A. este garantat cu un bilet la ordin in valoare de peste 500.000 lei emis de CONSTRUROM SA, firma abonata la contracte incheiate cu administratia locala coordonata de primarul Catalin Chereches.

Gara din municipiul Baia Mare a fost inugurata in anul 1968. Dupa anul 1989 nu s-au mai realizat lucrari de intretinere si renovare nici in interior si nici in exterior. Spatiile interioare sunt insalubre si mizere. Locurile de asteptare a calatorilor, starea bancilor si a scaunelor starnesc repulsie si te invita sa parasesti urgent zona fara intentia de a te mai intoarce. Tunelul pietonal care duce la peronul 2 a fost transformat intr-o toaleta publica de catre persoanele fara adapost care isi duc traiul in aceasta zona si de cei cativa clienti ai localurilor aflate in spatii inchiriate din cadrul cladirii.

Dan Ivan – Presedinte USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. Pop Florin

    Daca Rocredit e proprietarul autogarii e clar ca o sa arate si in continuare ca o buda.Sediul lor e de lux,in rest…Capitala Tineretului cu tinerii plecati din oras,doar elevii si sugarii mai raman,in rest si muncitorimea pleaca in valuri,deoarece salariul minim nu le ajunge sa supravietuiasca decent.U.S.R-ul daca doreste sa castige simpatia maramuresenilor atunci trebuie sa aiba un singur obiectiv: construirea a doua parcuri industriale,legate de cele doua municipii.Faptul ca atat administratia judeteana cat si cele locale nu au interes in a nu atrage investitori ( ii protejeaza pe industriasii care platesc ca fanul cu riscul de a depopula total judetul,lucru care o sa afecteze bugetarimea peste ani: scoli comasate,gradinite si scoli inchise datorita natalitatii scazute,ca urmare a plecarilor masive a familiilor tinere),trebuie sa puna usr-ul pe ganduri.Pariul cu turismul e pierdut astfel incat nici macar de Paste nu am fost in stare sa trecem de 70%,grad de ocupare cu tot tam-tamul de promovare a celor de la C.J MM.Prosteala cu Aeroportul International nu va scoate judetul din buda,la pariu,iar transportul cu cargo dupa 2022,ceea ce e ….departe.Baia Mare,mai nimic,o bordura,o parcare extinsa,o cantareala si o sarbatoare.Lucruri marunte.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *