Un palat vechi de 3.400 de ani, descoperit in Kurdistanul irakian

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Arheologi germani si kurzi au descoperit un palat vechi de 3.400 de ani in bazinul unui rezervor din Kurdistanul irakian datorita unei lungi secete, a anuntat joi Universitatea din Tübingen, Germania, relateaza dpa.

Cladirea, care se intinde pe o suprafata de peste 2.000 de metri patrati, a facut parte din Regatul Mitanni, un stat stravechi al hurienilor in nordul Siriei si sud-estul Anatoliei, potrivit universitatii germane. Dupa ce au facut descoperirea in toamna anului trecut, arheologii au avut doar trei saptamani la dispozitie pentru a examina cladirea inainte ca nivelul apei din rezervor sa creasca din nou.

“Am sapat cat de repede am putut”, a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen. Pe masura ce nivelul apei a crescut, cladirea a disparut din nou complet.

Peretii, facuti din caramida de lut, masoara pana la doi metri inaltime si arheologii au gasit inauntru picturi murale in culori stralucitoare de rosu si albastru, titreaza Agerpres. A fost o “senzatie arheologica”, a spus Puljiz, explicand ca astfel de picturi sunt gasite foarte rar. In interiorul cladirii au fost gasite si zece texte cu scriere cuneiforma. Unul dintre ele arata ca palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oras Zachiku, a spus Puljiz.

Site-ul apartine regiunii autonome kurde din nordul Irakului. Potrivit universitatii, arheologul kurd Hassan Ahmed Kasim considera ca aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din regiune din ultimele decenii.

Foto: Kurdistan 24

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *