Un potential vaccin contra infectiei cu chlamydia prezinta rezultate incurajatoare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Femeile ar putea in curand sa se vaccineze contra infectiei cu chlamydia, boala cu transmitere sexuala frecventa ce poate duce la infertilitate, rezultatele cercetarilor preliminare efectuate pentru dezvoltarea unui vaccin fiind incurajatoare, conform unui studiu publicat marti si citat de AFP, titreaza Agerpres.

Publicat in jurnalul The Lancet Infectious Diseases, studiul demonstreaza ca un vaccin in curs de dezvoltare este ”sigur si capabil sa provoace un raspuns imunitar”. Insa, in ciuda rezultatelor ”incurajatoare”, oamenii de stiinta se afla deocamdata intr-un stadiu preliminar, mai multe cercetari fiind necesare ”pentru a se afla daca raspunsul imunitar provocat protejeaza in mod eficient contra infectia cu chlamydia”, potrivit studiului. Acesta ar fi primul vaccin realizat impotriva acestei infectii bacteriene si in etapa urmatoare a cercetarii va fi testat in cadrul unui studiu clinic.

Anual, 131 de milioane de persoane din intreaga lume se infecteaza cu chlamydia, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceste estimari pot fi insa departe de realitate, deoarece aproximativ 70% dintre femeile infectate nu prezinta niciun simptom si nu sunt constiente ca au contractat aceasta infectie cu transmitere sexuala.

Chlamydia este mai frecventa in randul femeilor cu varsta intre 18 si 25 de ani decat la barbatii de aceeasi varsta. La femei, boala poate duce la complicatii grave, inclusiv la boala inflamatorie pelvina, sarcina extrauterina si chiar la infertilitate. In plus, creste riscul de a contracta alte boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea sau infectia cu HIV, virusul SIDA.

Infectia cu chlamydia poate fi vindecata cu ajutorul unui tratament cu antibiotice. Insa, ”avand in vedere impactul acestei epidemii asupra femeilor, asupra sanatatii reproductive si a copiilor in caz de transmitere (…), necesitatea unui vaccin este reala”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Peter Andersen de la institutului danez de cercetare Statens Serum Institut.

Cercetatorii au efectuat studiul pe 35 de femei care nu au fost infectate cu chlamydia, utilizand doua formulari diferite ale vaccinului. Cincisprezece dintre ele au primit una dintre aceste formulari (administrata de cinci ori, prin injectii efectuate in brat, apoi prin spray nazal), iar alte cincisprezece au beneficiat de a doua formulare, tot de cinci ori, iar ultimele cinci au primit un placebo. Ambele formulari ale vaccinului au provocat un raspuns imunitar manifestat prin productia de anticorpi, in cazul tuturor femeilor testate. Totusi, performanta primei formulari a fost mai buna deoarece a permis producerea mai multor anticorpi. Prin urmare, ea a fost aleasa pentru cercetari ulterioare.

”Desi este nevoie de mai multi ani de cercetare, intentionam sa trecem la urmatorul stadiu, studiul clinic de faza a doua”, a explicat cercetatoarea Helene B. Juel din echipa de oameni de stiinta care au publicat studiul.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole