Un roman a castigat prestigiosul premiu Moore pentru matematica pe anul 2019

PNL

Romanul Ciprian Manolescu, profesor de matematica la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), a castigat cu un articol stiintific E. H. Moore Research Article Prize pe anul 2019, o recompensa prestigioasa atribuita de American Mathematical Society (AMS), a anuntat miercuri site-ul lepetitjournal.com, informeaza AGERPRES.

Premiul Moore este atribuit pentru un articol remarcabil in domeniul cercetarii stiintifice, aparut in una dintre principalele publicatii editate de AMS. Premiul este decernat o data la trei ani si valoarea sa actuala este de 5.000 de dolari americani.

Ciprian Manolescu a castigat premiul Moore pe 2019 pentru articolul sau intitulat “Pin (2) – equivariant Seiberg-Witten Floer homology and the triangulation conjecture”, publicat in Journal of the AMS. Textul acestui articol rezolva conjectura triangularii, “demonstrand ca exista variatii topologice care nu admit o triangulare simpliciala in fiecare dimensiune mai mare de 4”, potrivit unui articol publicat de UCLA.

Topologia este un domeniu al matematicii care cerceteaza proprietatile spatiului, care sunt conservate sub deformatii continue.

Ciprian Manolescu s-a nascut in 1978 in orasul Alexandria din Romania. Detine dubla cetatenie – romana si americana. Si-a obtinut doctoratul in 2004 la Universitatea Harvard si a ocupat posturi la universitatile Princeton, Columbia si Cambridge, inainte de a se alatura corpului profesoral de la UCLA.

A castigat deja premiul Frank and Brennie Morgan si o bursa de cercetare Clay Research Fellowship. Este, de asemenea, castigator al Premiului Societatii europene de matematica in 2012 si al premiul Robert Sorgenfrey Distinguished Teaching in 2011.

In perioada in care era student la Harvard, a participat la prestigiosul concurs de matematica William Lowell Putnam si s-a clasat de trei ori intre primii cinci cei mai buni studenti. Descris de managerii de la UCLA cu sintagma “o legenda a concursului Putnam”, Ciprian Manolescu a coordonat apoi echipa de studenti de la UCLA care au participat la acest concurs prestigios. Matematicianul roman are in palmares si titlul de doctor honoris causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1