Un roman candideaza pentru functia de presedinte al Parlamentului European

laurentiu-rebegaCei sapte candidati la functia de presedinte al Parlamentului European pentru urmatorii doi ani si jumatate s-au pronuntat, miercuri seara, intr-o dezbatere organizata la Bruxelles de site-ul de stiri Politico.eu, pentru un rol mai vizibil al PE in raport cu Comisia Europeana si Consiliul, in contextul in care se simte o nevoie acuta ca vocea cetatenilor UE sa se faca mai bine auzita in dezbaterea europeana, informeaza AGERPRES.

La dezbatere, moderata de Ryan Heath si Maia de la Baume, jurnalisti specializati in afaceri europene, au participat Antonio Tajani din partea PPE, socialistul Gianni Pittella, Helga Stevens din partea grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR), Guy Verhofstadt din partea Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Eleonora Florenza din partea grupului Stanga Unita Europeana-Stanga Verde Nordica (GUE-NGL), Jean Lambert din partea Verzilor/Alianta Libera Europeana si Laurentiu Rebega, reprezentant al grupului Europa Natiunilor si Libertatii (ENF).

In interventia sa, fostul comisar european Antonio Tajani, in prezent vicepresedinte al Parlamentului European, a subliniat ca PE — ‘casa democratiei’, asa cum l-a numit el — are nevoie de un presedinte puternic si ca aceasta institutie a Uniunii Europene trebuie sa se schimbe in sensul afirmarii sale ca reprezentant direct si real al cetatenilor statelor membre.

In opinia sa, presedintele PE trebuie sa fie o personalitate autoritara, care sa poata negocia cel mai bine in interesul cetatenilor europeni. ”Daca voi fi ales, voi face tot ce pot pentru a ma asigura ca Parlamentul European este casa democratiei”, a promis el.

Socialistul Gianni Pittella s-a angajat, la randul sau, ca in cazul alegerii sale ca presedinte al PE sa incerce sa puna co-legislativul UE in centrul dezbaterii europene si sa ofere un plus de transparenta in activitatea institutiei. El a amintit ca presedintele PE in ultimii cinci ani, Martin Schulz, a consolidat pozitia acestei institutii la nivelul Uniunii.

Pittella a declarat ca nu sustine ideea functionarii unei ‘mari coalitii’ intre grupurile europarlamentare PPE, socialist si liberal, asa cum a fost cazul in urma cu cinci ani, si s-a aratat deschis cooperarii cu toate grupurile europarlamentare.

Candidata ECR, britanica Helga Stevens, a estimat ca ”este timpul pentru schimbari, pentru noi fete si idei”. ”Cred ca pot fi presedintele Parlamentului European si sunt sigur ca eurodeputatii vor alege bine pe 17 ianuarie”, a mentionat ea.

Liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei si un federalist convins, si-a inceput interventia pe un ton glumet: ”Sunt sigur 100% ca cel care va castiga marti cursa pentru presedintia Parlamentului European va avea legatura cu Italia — sunt aici trei candidati italieni, iar sotia mea este italianca”. El a accentuat ca ”PE are nevoie de un presedinte care sa promoveze o Europa mai integrata, un proeuropean care sa construiasca exact ceea ce este necesar Europei”.

Referitor la Brexit, Verhofstadt a spus ca britanicii ar trebui sa inteleaga ca este mai bine in interiorul decat in afara UE.

Eleonora Florenza, reprezentanta grupului GUE-NGL, a pledat la randul sau pentru un Parlament European mai solid fata de cel actual, recunoscand ca un motiv in plus pentru care candideaza la aceasta functie este acela ca e ”femeie si feminista”. ”Vreau ca Parlamentul European sa devina intr-adevar un loc in care toti cetatenii europeni sa fie reprezentati”, a spus ea.

Candidata ecologista belgiana Jean Lambert a sustinut ideea ca presedintele PE trebuie sa fie devotat unor valori puternice ale UE — democratie, drepturile omului, solidaritate si protectia mediului.

Reprezentantul grupului ENF, Laurentiu Rebega, a estimat ca Europa are nevoie de o reforma profunda si a subliniat ca ”Uniunea Europeana este mai puternica daca avem state-natiune mai puternice, care sa coopereze”. In opinia sa, presedintele PE ar trebui ”sa fie un arbitru, nu un jucator”, asa cum a fost cazul lui Martin Schulz.

Raspunzand unei intrebari referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, eurodeputatul roman a amintit ca tara noastra a indeplinit toate criteriile tehnice necesare, insa decizia le revine statelor membre, dintre care unele inca au rezerve. ”Trebuie sa vedem de ce Romania nu este in Schengen”, a spus Rebega.

Europarlamentarii il vor desemna prin vot marti 17 ianuarie, la Strasbourg, pe presedintele Parlamentului European pentru urmatorii doi ani si jumatate.

Toti cei sapte candidati s-au declarat in general favorabili existentei unui singur sediu al Parlamentului European (spre deosebire de situatia actuala, cu doua sedii ale PE, la Strasbourg si Bruxelles) si niciunul dintre ei nu a facut vreo intelegere cu vreun alt candidat in vederea sustinerii reciproce a celui cu mai multe sanse la votul din 17 ianuarie pentru presedintia PE.

In cazul in care presedinte al Parlamentului European va deveni Antonio Tajani, atunci Partidul Popular European va detine conducerea principalelor institutii ale UE — Comisia Europeana (Jean-Claude Juncker), Consiliul European (Donald Tusk) si Parlamentul European (Antonio Tajani).

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *