Un sfert dintre pensionarii României se aflau în risc de sărăcie în 2019, peste media UE (15%)

Astfel, 24% dintre pensionarii români cu vârste de peste 65 de ani se aflau în risc de sărăcie, procent care plasează România pe locul opt în clasamentul Eurostat, după țări precum Letonia (54%), Estonia (51%), Bulgaria (36%). La polul opus, cei mai puțini pensionari care se confruntă cu acest risc locuiesc în Luxemburg (7%), Slovacia, Franța și Danemarca (cu câte 9%).

Biroul european de statistică precizează că acest indicator a crescut în fiecare an din 2014, când era de 12,3%, până în 2019, când a fost de 15,1%. În România, nivelul era de 14,5% în 2014 și 18,3% în 2015.

În metodologia Eurostat, indivizii sunt considerați expuși riscului de sărăcie, dacă veniturile de care dispun sunt cu 60% mai mici decât venitul median național. Salariul median nu este același cu salariul mediu, fiind mai mic decât acesta atunci când ponderea salariaților cu salarii mici este mai mare și, invers, fiind mai mare decât salariul mediu, atunci când ponderea celor cu salarii peste medie este mai mare. Dacă salariul mediu împarte în două categoriile de venituri, salariul median împarte perfect egal numărul salariaților. Salariul median brut în România, în 2019, era de aproximativ 4 euro/oră.

În fiecare stat membru UE, în continuare, pensionarele au avut venituri mai mici decât pensionarii. Pensia medie câștigată de femeile cu vârste de peste 65 de ani a fost cu 29% mai mică decât cea obținută de bărbați. Față de anul 2010, diferența între cele două genuri este mai mică cu 5%.

Cele mai mari discrepanțe s-au înregistrat în Luxemburg, Malta, și Regatul Țărilor de Jos (conform graficului), iar cele mai mici în Estonia, Danemarca și Ungaria.

Acest indicator a scăzut cel mai mult, în ultimii zece ani, în Grecia (13 puncte procentuale), Danemarca și Slovenia (cu câte 11 puncte procentuale), dar a crescut în alte șase state, cele mai notabile aprecieri fiind în Malta (18 puncte procentuale), Letonia (6), Lituania și Slovacia (câte 3).

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu