Un singur pahar cu bauturi alcoolice pe zi creste riscul de cancer de san

Reclame home 1
Reclame home 1

Consumul unui singur pahar cu bauturi alcoolice pe zi, precum bere sau vin, creste riscul de cancer de san, informeaza marti EurekAlert! citand un raport publicat de Institutul American de Cercetare a Cancerului (American Institute for Cancer Research – AICR) si de Fondul Mondial pentru Cercetari asupra Cancerului (World Cancer Research Fund – WCRF), informeaza AGERPRES.

Raportul dezvaluie de asemenea, in premiera, ca exercitiul fizic intens, precum alergarea sau pedalatul cu viteza, reduc riscul de cancer de san pre si post menopauza. Dovezile solide au confirmat o concluzie anterioara potrivit careia activitatile sportive de intensitate moderata scad incidenta tumorilor la san aparute dupa menopauza, cel mai comun tip de cancer la acest nivel.

”Studiile de sine statatoare pot fi deconcertante atunci cand descoperirile oscileaza”, sustine medicul Anne McTiernan, principala realizatoare a raportului si expert in prevenirea cancerului la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson. ”Cu acest raport cuprinzator si actual, dovezile sunt clare: stilul de viata activ, mentinerea unei greutati sanatoase pe tot parcursul vietii si limitarea consumului de alcool — acestia sunt pasii pe care femeile trebuie sa ii faca pentru reducerea riscului”, a explicat aceasta.

Raportul cuprinde rezultatele unei analize a 119 studii care au luat in considerare date de la 12 milioane de femei si 260.000 de cazuri de cancer de san. Au fost identificate dovezi solide potrivit carora consumul de bauturi alcoolice echivaland cu un pahar mic cu vin sau cu bere pe zi (circa 10 grame de alcool) creste cu 5% riscul de cancer de san declansat inainte de menopauza si cu 9% pe cel aparut dupa menopauza.

O portie obisnuita de bauturi alcoolice contine 14 grame de alcool.

In ceea ce priveste exercitiul fizic sustinut, femeile aflate inainte de menopauza care au fost cele mai active au avut un risc cu 17% mai mic de declansare a cancerului de san, iar la cele aflate dupa menopauza procentul observat a fost de 10%, in comparatie cu cele persoanele de sex feminin care au fost cele mai putin active.

Activitatea moderata, precum mersul pe jos sau gradinaritul, a fost asociata cu o reducere a acestui risc cu 13%, mai arata sursa citata.

Raportul mai arata ca persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san dupa menopauza. De asemenea, cresterea in greutate la varsta adulta creste aceasta posibilitate.

Tumorile la san reprezinta cel mai comun tip de cancer din Statele Unite, peste 252.000 de cazuri fiind inregistrate anual.

AICR estimeaza ca unul dintre cazurile de cancer de san din Statele Unite ar putea fi prevenit daca femeile nu ar consuma alcool, daca ar fi active si daca si-ar mentine o greutate sanatoasa.

”Ori de cate ori faceti activitate fizica incercati sa o intensificati un pic, fie putin mai mult, fie putin mai tare. Faceti schimbari simple in alimentatie pentru a creste gradul de protectie — inlocuiti chipsurile si crantanelele cu vegetale precum morcovii, ardeii sau salata, iar daca beti alcool, multumiti-va cu un singur pahar sau mai putin”, arata medicul Alice Bender din cadul AICR. ”Nu exista garantii atunci cand este vorba despre cancer, insa este bine de stiut ca se poate face ceva pentru reducerea riscului”, a completat aceasta, potrivit sursei citate.

Raportul face parte din proiectul Continuous Update Project (CUP), care monitorizeaza si analizeaza cercetarile la nivel mondial privind prevenirea cancerului.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole