Un studiu realizat de Asociatia Elevilor din Maramures arata ca elevii nu isi cunosc drepturile

PNL

In semestrul intai al anului scolar 2018-2019, Asociatia Elevilor din Maramures a realizat un studiu la nivelul judetului Maramures pentru a evalua nivelul de respectare a drepturilor elevilor in anul scolar anterior.

La acest studiu au contribuit 215 respondenti cu varste cuprinse intre 14 si 20 de ani, din 77 de localitati, care studiaza in 31 de licee si colegii. Rezultatele obtinute in urma raspunsurilor primite ne-au ajutat sa realizam un “barometru” al respectarii drepturilor elevilor, spun reprezentantii Asociatiei.

Drepturile si indatoririle elevilor inmatriculati in unitatile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania sunt reglementate printr-un act normativ numit „Statutul Elevului”, care a fost aprobat in anul 2016 prin Ordinul de Ministru nr. 4742.

Datoria de a informa elevii in legatura cu drepturile si indatoririle lor revine in primul rand profesorului diriginte la inceputul fiecarui an scolar, conform Art. 76 din Regulamentul de Ordine si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar. Desi 70% dintre participantii la studiu au auzit despre existenta Statutului Elevului, 60% dintre acestia nu au avut parte de prezentarea unei sinteze ale acestui act in toamna anului 2018. Mai mult, peste 60% dintre beneficiari sustin ca in timpul orelor de dirigentie nu au abordat tematici legate de incalcarea drepturilor elevilor si tot acelasi procent au spus ca in liceul lor drepturile le sunt partial sau deloc respectate.

In lipsa informarii din partea profesorului diriginte, elevii au spus ca apeleaza la surse de informare alternative, precum: internetul, secretariatul, avizierul scolii, biblioteca liceului sau Asociatia si Consiliul Elevilor Maramures, insa 45% din elevi au afirmat ca in unitatea lor de invatamant nu exista posibilitatea de informare.

Printre practicile nelegale se numara discriminarea, incalcarea dreptului la libertate de exprimare, solicitarea fondului scolii, sanctionarea incorecta, deposedarea de bunurile proprii sau imposibilitatea de a alege materiile optionale de studiu si de a oferi feedback semestrial, dupa cum urmeaza:

– 53% dintre elevi au fost supusi sau au cunostinta de cazuri in care colegii lor au fost supusi discriminarii de catre profesori, personalul scolii sau alti elevi;

– 48% au spus ca mediul lor scolar nu sprijina libertatea de exprimare;

– 67% au afirmat ca le-au fost solicitate sume de bani de catre unitatea de invatamant;

– 62% au fost consemnati sau au cunostinta de cazuri in care colegii lor au fost consemnati drept absenti in catalog, desi erau prezenti in clasa;

– 60% spun ca exista cazuri de sanctionare colectiva, pentru o fapta individuala;

– 57% cunosc cazuri sau au fost mustrati in fata clasei;

– 68% au cunostinta sau au fost deposedati de bunuri personale, de catre un profesor/reprezentant al unitatii;

– 68% nu si-au putut exprima in mod liber optiunea cu privire la materiile de studiu optionale pe care doresc sa le studieze;

– 85% nu au putut oferi feedback anonim la finalul semestrului.

Desi invatamantul maramuresean nu se afla inca intr-o forma ideala, in urma realizarii studiului se observa totusi ca situatia se indreapta spre mai bine:

– 70% dintre elevi considera evaluarea la clasa obiectiva;

– 72% au spus ca primesc rezultatele evaluarilor scrise in cel mult 15 zile lucratoare;

– 85% au afirmat ca in liceul lor au avut loc alegeri democratice pentru alegerea elevilor
reprezentanti;

– 88% au raspuns ca nu le-a fost refuzat accesul in scoala pe motivul tinutei sau lipsei unui element de identificare;

– 85% au sustinut ca repartizarea in clase se face in mod nediscriminatoriu;

– 83% au spus ca in unitatea lor nu exista sanctiuni care obliga elevii la munca in folosul scolii;

– 80% au fost informati cu privire la notele obtinute, inainte ca acestea sa fie trecute in catalog.

“Cu toate ca acest studiu a fost finalizat, misiunea noastra nu se termina aici. Asociatia Elevilor din Maramures va derula o analiza atenta a situatiei din fiecare unitate de invatamant si va trimite un raport al rezultatelor obtinute, pentru a sesiza problemele identificate in vederea solutionarii lor.

Mai mult, vom continua sa venim in ajutorul fiecarui elev care este supus unei nedreptati, prin mijoacele pe care le avem la dispozitie, inclusiv cele legislative. In acest sens, incurajam toti elevii sa ne contacteze pentru a ne comunica problemele pe care le intampina si pentru a beneficia de consultarea si sprijinul nostru, la adresa de e-mail asociatiaelevilormm@gmail.com sau la numarul de telefon 0758976157”, spun reprezentantii Asociatiei Elevilor din Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1