Un tablou al unui discipol al lui Leonardo da Vinci, vandut pentru 2,3 milioane de euro la Paris

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un tablou exceptional al unuia dintre cei mai apropiati discipoli ai lui Leonardo da Vinci, Bernardino Luini, „Fecioara cu pruncul, alaturi de Sfantul Gheorghe si un inger muzicant”, a fost adjudecat la Paris pentru suma de 2,3 milioane de euro, un record pentru acest artist, informeaza AFP.

„Gratie meticuloasei activitati de cercetare si de restaurare, sunt fericit ca piata aduce un omagiu talentului lui Bernardino Luini, al carui tablou a ajuns in aceasta seara la suma de 2.300.400 de euro”, cu taxe incluse, a declarat Gregoire Lacroix, directorul departamentului de picturi si desene vechi al casei de licitatii Aguttes, care a organizat vanzarea la Hôtel Drouot, scrie Agerpres.

Aceasta capodopera a pictorului italian din secolul al XV-lea, care a lucrat un timp pentru da Vinci si caruia ii fusese atribuit de catre unii experti celebrul „Salvator Mundi”, fusese estimat sa se vanda pentru o suma cuprinsa intre 1,8 si 2 milioane de euro.

Lucrarea renascentista fusese achizitionata pe 6 iulie 2017 de catre un colectionar privat german, pentru o suma de zece ori mai mica – 200.000 de euro, in cadrul unei licitatii organizate de Christie’s la Londra.

Bernardino Luini (1480-1532), supranumit „Rafael al Lombardiei”, a fost, impreuna cu Giovanni Antonio Boltraffio (1467-1516), unul dintre discipolii si asistentii principali ai marelui maestru toscan, caruia Muzeul Luvru ii dedica cea mai ampla retrospectiva organizata vreodata, cu prilejul implinirii a 500 de ani de la moarte.

Aceasta „Fecioara cu pruncul” a facut parte din colectia lui Sir Francis Cook, una dintre cele mai importante colectii engleze adunate in secolul al XIX-lea, la fel ca si faimosul „Salvator Mundi”, a carui locatie ramane inca un mister de la vanzarea sa record pentru 450 milioane de dolari in 2017.

Industriasul, care a fost insotit in achizitiile sale de Sir Charles Robinson, curatorul colectiei Reginei Victoria, a achizitionat cele doua lucrari – considerate ca apartinandu-i lui Bernardino Luini – in jurul anului 1900.

Tabloul lui Bernardino Luini, foarte gratios, avand pe fundal un sat si un peisaj montan imaginare, il infatiseaza pe Sfantul Gheorghe la scurt timp dupa uciderea balaurului, simbolul raului, oferind capul creaturii pruncului Iisus, aflat in bratele mamei sale. Isus ii ofera o ramura de palmier, simbol al victoriei, iar in spatele lor, un inger canta la lauta.

Pictura, care a suferit mai multe restaurari stangace, a fost complet restaurata si si-a recapatat stralucirea. Culorile vii sunt tipice tehnicilor de pictat cunoscute de Luini, in timp ce sfumato-ul este inspirat direct de Leonardo.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2