Un tablou de Picasso, vandut la licitatie cu 115 milioane de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Tabloul „La fillette a la corbeille fleurie”, realizat de Pablo Picasso in 1905, a fost adjudecat cu 115 milioane de dolari marti, in prima zi a licitatiilor de primavara organizate de casa Christie’s la New York, unde a fost pusa in vanzare uriasa colectie de arta Rockefeller, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Tot marti, in cadrul aceleiasi licitatii, au fost stabilite doua recorduri de pret pentru tablouri semnate de Claude Monet si Henri Matisse.

Tabloul „La fillette a la corbeille fleurie”, cumparat direct din atelierul pictorului spaniol de americanca Gertrude Stein si fratele ei Leo, stabiliti la Paris la inceputul secolului al XX-lea, a fost vandut marti cu un pret ce ocupa locul al saselea in topul celor mai scumpe tablouri vandute vreodata la licitatie (comisioane si taxe incluse).

Pablo Picasso (1881-1973) este singurul pictor care a creat mai multe tablouri ce au fost vandute la licitatie cu preturi de peste 100 de milioane de dolari. Patru dintre operele realizate de artistul spaniol au depasit acest prag istoric.

„La fillette a la corbeille fleurie” a fost vedeta colectiei infiintate de un nepot al magnatului petrolului John D. Rockefeller, David, decedat in 2017 la varsta de 101 ani, si sotia lui, Peggy.

Peste 1.600 opere din aceasta colectie vor fi propuse spre vanzare in aceasta saptamana de casa Christie’s, care vizeaza stabilirea unui nou record mondial de pret pentru o singura colectie de arta. Toate incasarile ce vor fi obtinute vor fi donate unor asociatii de caritate.

Estimata la 600 de milioane de dolari, colectia Rockefeller are sanse reale sa doboare fara dificultate precedentul record in domeniu, stabilit in 2009, cand colectia Yves Saint Laurent – Pierre Berge a fost vanduta cu 484 milioane de dolari.

In cadrul licitatiei organizate de casa Christie’s marti, un nou record a fost stabilit pentru un tablou pictat de Claude Monet (1840-1926). Una dintre creatiile artistului francez, „Nympheas en fleurs”, a fost vanduta cu 84,6 milioane de dolari.

Aceasta panza pictata la Giverny intre 1914 si 1917 a eclipsat precedentul record de pret al pictorului francez, detinut de pictura „Meule”, ce a fost vanduta in 2016 la New York cu 81,4 milioane de dolari.

Tot marti, tabloul „Odalisque couchee aux magnolias”, realizat de pictorul francez Henri Matisse (1869-1954), a fost vandut cu 80,7 milioane de dolari, stabilind la randul sau un nou record de pret pentru operele acestui artist.

Aceasta panza din 1923 a pulverizat precedentul record pentru o pictura de Henri Matisse – 46,4 milioane de dolari -, detinut de „Les coucous tapis bleu et rose”, stabilit cu ocazia vanzarii colectiei Saint Laurent-Berge.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2