Un tablou extrem de rar a fost vandut cu 24 de milioane de euro. Tabloul este semnat de pictorul Italian Cimabue

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O capodopera a pictorului italian Cimabue (1272-1302), ”Hristos batjocorit”, a devenit duminica tabloul primitiv cel mai scump adjudecat printr-o vanzare publica, fiind achizitionat cu peste 24 de milioane de euro (cu taxele incluse), la o licitatie istorica desfasurata la Senlis, langa Paris, informeaza AFP.

Suma a crescut la 19,5 milioane de dolari in timpul licitatiei, fara taxe, dupa ce tabloul de mici dimensiuni (25,8 cm pe 20,3 cm), care il reprezinta pe Hristos inconjurat de un grup de oameni cu atitudini agresive si fete schimonosite, fusese estimat la intre 4 si 6 milioane de euro.

Casa de licitatii Actéon, organizatoarea vanzarii, nu a precizat care a fost profilul cumparatorului acestei lucrari, descoperite din intamplare, in timpul unei mutari, in casa unei batrane de Compiegne, nu departe de Paris.

Este prima data in decenii cand un tablou de Cimabue este scos la licitatie.

“Aceasta lucrare devine pictura primitiva (dinainte de 1500) cea mai scumpa din lume (…) si, de asemenea, a saptea cea mai scumpa pictura veche din lume, dupa Salvator Mundi (2017), de Leonardo da Vinci, Masacrul Inocentilor, de Rubens (2002), Portretul lui Cosimo de Medici, de Jacopo da Pontormo (1989), Portret de femeie, de Rembrandt (2000), Portretul lui Lorenzo de Medici, de Raphael (2007) si Marele Canal, de Canaletto (2005)”, a indicat intr-un comunicat Acteon.

Printre cei opt ofertanti se numarau muzee. Licitatia a inceput la 3 milioane de euro, iar trei dintre dintre ofertanti s-au aflat in sala, a titrat Agerpres.

“Hristos batjocorit” a fost realizat in tempera pe baza de ou si fundal din aur, pe o plansa din lemn de plop, si facea parte dintr-un diptic din 1280, in care erau reprezentate, pe opt panouri de dimensiuni asemanatoare, scene din ciclul Patimilor. Pana in prezent, sunt cunoscute doua dintre aceste scene: ”Biciuirea lui Hristos” (aflata in colectia Frick, in New York) si ”Fecioara Maria asezata pe tron cu fiul ei, inconjurata de doi ingeri” (National Gallery, in Londra).

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2