Un tanar din Salaj a primit o inima noua. Prelevarea s-a facut la Spitalul Judetean din Baia Mare

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Un tanar de 24 de ani din judetul Salaj, aflat intr-o stare extrem de grava, a primit, vineri, o inima noua in urma celui de-al doilea transplant de cord din acest an din tara, realizat la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures de o echipa condusa de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, profesor doctor Horatiu Suciu.

“In aceasta seara am efectuat un transplant cardiac la Targu Mures, beneficiar a fost un tanar de 24 de ani din judetul Salaj, aflat intr-o stare avansata de insuficienta cardiaca, intr-o stare terminala practic, pacientul era internat in terapie intensiva cu sanse putine de supravietuire in absenta acestui transplant. Acest transplant a venit ca o mare sansa la viata. Prelevarea s-a facut la Spitalul din Baia Mare, un cord foarte bun de la un pacient in varsta de 39 de ani. Doresc sa transmit, pe de o parte, condoleante celor care au pierdut pe cineva drag, dar, pe de alta, sa le multumesc pentru acest gest nobil care salveaza vieti. Speram ca aceste lucruri sa fie din ce in ce mai des in tara noastra. Operatia a decurs bine, a durat patru ore si jumatate, pacientul este stabil si ne bucuram pentru evolutia buna pe care o anticipam. Este al doilea transplant din acest an, si primul a decurs bine, pacientul este in curs de externare zilele acestea”, a declarat dr. Horatiu Suciu, la finalul interventiei.

Potrivit doctorului, tanarul de 24 de ani era internat de aproximativ de o saptamana, cu o afectiune cardiaca care a debutat brusc si foarte grav, pentru ca a dezvoltat fenomenul de insuficienta cardiaca, scriu jurnalistii Agerpres.

“A avut trei internari intr-un interval interval scurt de timp in care a suferit o decompensare cardiaca din care cu medicatia specifica, uzuala, nu am reusit sa stabilizam foarte bine situatia. Era intr-o situatie de insuficienta cardiaca nereductibila si neresponsiva la tratamentul conservator, fapt care impunea o interventie de acest tip sau suport circulator mecanic. Din fericire, a venit acest cord care practic i-a salvat viata, la propriu. Din pacate, sunt foarte putine, doua transplanturi in aproape o jumatate de an, ne-am dori sa facem mai multe, dar sunt inca multe probleme care afecteaza transplantul in Romania, in primul rand cele legate de numarul redus de donatori. Din pacate, sunt multe verigi care nu functioneaza asa cum trebuie si speram ca printr-o strategie mult mai coerenta lucrurile sa se rezolve. Din punctul nostru de vedere, avand in vedere ca nu am refuzat niciun cord eligibil, numarul potentialilor donori a fost foarte mic, din pacate, si nu cred ca e normal doua transplanturi intr-o jumatate de an intr-o tara ca Romania”, a subliniat dr. Suciu.

Doctorul Sorin Pascan, seful Sectiei ATI din cadrul IUBCvT Targu Mures , a declarat ca interventia de vineri seara este “aproape o rutina”, intrucat in acest an se implinesc 20 de ani de cand se face transplant de cord la Targu Mures, relateaza Agerpres.

“Cordul a fost bun, pacientul tanar, desi foarte bolnav, era deja la a treia internare in acest an in reanimare, intr-o insuficienta cardiaca decompensata sever, probabil pe ultima suta de metri, dar pana aici lucrurile au decurs conform planului si ramanem foarte optimisti pentru evolutia pacientului (…) Le multumesc colegilor din Baia Mare, in special doctorului Muresan, care s-a ocupat de donator si ne ajuta si pe noi foarte mult atunci cand donatorul e ingrijit cum trebuie si inima e de foarte buna calitate. Echipa de interventie la transplant este mult mai numeroasa decat se vede la suprafata, sunt cardiologi, medici de laborator, asistente, e o intreaga echipa din institut. Noi suntem practic partea vizibila a icebergului”, a aratat dr. Sorin Pascan.

Familia tanarului transplantat, care astepta cu sufletul la gura terminarea interventiei, sustine ca tanarul a lucrat in Anglia si ca, la un moment dat, s-a umflat foarte tare, iar in urma investigatiilor de specialitate, medicii din Cluj-Napoca l-au diagnosticat cu insuficienta cardiaca, care s-a agravat tot mai mult.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *