Un turist din Italia si-a pierdut viata in puternica eruptie a vulcanului Stromboli

O puternica eruptie care s-a produs miercuri pe insula vulcanica Stromboli, din arhipelagul italian al Eolienelor la nord de Sicilia, a ucis un excursionist si a determinat evacuarea pe mare a zeci de locuitori si turisti, relateaza AFP.

Doua explozii puternice au avut loc miercuri pe Stromboli, unul din vulcanii cei mai activi din Europa, relateaza Agerpres.

“Din nefericire, un barbat si-a pierdut viata, sunt mai multi raniti, dar niciunul grav”, a declarat un membru al echipelor de salvare, Calogero Foti, la postul de televiziune RAI.

Potrivit agentiei de presa AGI, victima este un sicilian in varsta de 35 de ani aflat intr-o excursie cu un prieten brazilian care a fost gasit in stare de soc si deshidratat. Ei se aflau sub limita de altitudine de 400 de metri dincolo de care este necesara prezenta unui ghid. O nava a Marinei italiene a fost trimisa la fata locului si a evacuat 70 de locuitori si turisti, potrivit mai multor media.

Insula vulcanica Stromboli, cu o suprafata de 12,6 kilometri patrati si o populatie de circa 500 de locuitori, atrage in fiecare an numerosi turisti inca de la inceputul primaverii. Turistii escaladeaza deseori varful de 924 de metri pentru a privi in craterul vulcanului care arunca deseori in aer roci topite. Potrivit Institutului national de geofizica al Italiei (INVG), doua explozii uriase s-au produs miercuri pe versantul centru-sud al craterului vulcanului in jurul orelor 14.46 GMT. Exploziile au fost precedate de scurgeri de lava “din toate gurile active”, proiectand o coloana de fum cu o inaltime de doi kilometri, a precizat INVG.

Unul din avioanele serviciilor de pompieri din orasul sicilian Messina, de care depinde Stromboli, nu a fost in masura sa atace incendiile provocate de eruptie din cauza cantitatilor importante de fum, potrivit presei italiene.

In decembrie 2002, dupa o eruptie masiva, doua milioane de metri cubi de roca s-au varsat in mare, ridicand un val urias in jurul insulei si provocand importante pagube materiale. Sase persoane au fost ranite. Stromboli, care face parte dintr-un arhipelag de sapte insule, a devenit celebru in urma filmului cu acelasi nume realizat in 1950 de Roberto Rossellini cu Ingrid Bergman in rolul principal.

Foto: NBC News

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2