Un Van Gogh care i-a apartinut lui Elizabeth Taylor, vandut la licitatie cu aproape 40 de milioane de dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Casa de licitatii Christie’s a vandut marti la New York ”Vue de l’asile et de la Chapelle de Saint-Rémy”, singurul tablou in care Van Gogh a pictat sanatoriul francez unde a decis sa se retraga si care s-a vandut cu suma de 39,7 milioane de dolari, relateaza EFE, informeaza AGERPRES.

Licitatia de arta moderna a inclus de asemenea opere ale lui Malevich, Brancusi, Matisse, Miró, Picasso, Léger sau Giacometti. Cele 40 de loturi au fost vandute in total cu 416 milioane de dolari.

Realizat in 1889, cu doar un an inainte de moartea sa, Van Gogh a pictat ‘Vue de l’asile’ in timpul internarii sale voluntare la sanatoriul din Saint-Remy, unde a incercat sa-si trateze problemele mentale care il determinasera cu un anterior sa-si taie o ureche.

Desi obisnuia sa picteze peisaje bucolice din jurul sanatoriului, atunci cand se afla intr-o zi buna si avea ingrijitori care il insoteau afara sau in excursii in imprejurimi, acesta este singurul tablou dintre cele 150 pe care l-a realizat in timpul sederii sale in care spitalul se vede din afara.

Tabloul s-a aflat in salonul lui Elizabeth Taylor din 1963 pana la moartea sa, in 2011, dupa care a fost vandut la licitatie cu 16 milioane de dolari. Acum, dupa sase ani, valoarea tabloului a crescut mai mult decat dublu.

Totusi opera care atins cel mai mare pret la licitatia de marti a fost ”Suprematist Composition” (1916), a pictorului avangardist Kazimir Malevich, care s-a vandut cu 85,8 milioane de dolari, un record pentru artistul rus.

Este vorba de unul din tablourile cele mai emblematice ale lui Malevich, care a revolutionat Sankt Petesburgul (si intreaga lume a artei) cand in 1915 a prezentat operele sale abstracte si pline de figuri geometrice in care, in loc sa reprezinte ceva real sau verosimil, a decis sa-si creeze propriul univers.

Tot marti, o sculptura din bronz realizata de Constantin Brancusi in 1932, care reprezinta un portret stilizat al lui Nancy Cunard, a fost vanduta cu 71 de milioane de dolari (comisioane si taxe incluse) si a stabilit un nou record de pret pentru o creatie a artistului roman. 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2