Unele virusuri sunt mai ”blande” cu femeile decat cu barbatii 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

virusul ah1n1Unele virusuri pot evolua si se pot adapta pentru a provoca boli mai putin grave si mai putine decese in randul femeilor decat in randul barbatilor, pentru a se raspandi si a supravietui mai bine, potrivit unui studiu publicat marti, informeaza AGERPRES.

Mortalitatea cauzata de boli infectioase este adesea mai ridicata la barbati decat la femei si aceasta a fost istoric atribuita diferentelor de aparare imunitara.Dar cercetatori de la universitatea Royal Holloway din Londra ofera o alta explicatie in revista Nature Communications, relateaza AFP.

A face boala mai putin grava la femei ar fi o strategie de evolutie de succes pentru un virus, deoarece femeile ii ofera posibilitati suplimentare de transmitere in comparatie cu barbatii (transmiterea la copil in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii).

Autorii au examinat cazul unui virus, HTLV-1 (virusul limfotrop uman pentru celule T, tipul 1), care poate provoca leucemie la persoanele infectate. Autorii sustin ca adaptarea virulentei agentilor patogeni la sexul feminin, care le este mai favorabil, poate explica variatiile observate in infectia cu HTLV-1 si forma de leucemie care au indus-o la diverse populatii.

De exemplu, nu exista nici o diferenta intre infectie si frecventa leucemiei din cauza acestui virus in Caraibe. In schimb, acest tip de leucemie este mai frecvent la barbati decat la femei in Japonia, unde o proportie mai mare de mame isi alapteaza copiii si fac acest lucru mai mult timp decat femeile din Caraibe. Astfel, infectia este de 2 pana la 3,5 ori mai susceptibila de a progresa pentru a pune viata in pericol la birbatii din Japonia, decat la femeile din aceasta tara.

S-a stabilit deja ca barbatii si femeile reactioneaza diferit la boala, dar ‘virusurile insele au evoluat pentru a afecta in mod diferit sexele”, spune profesorul Vincent Jansen.

Izolat in 1980, HTLV-I infecteaza 10 pana la 20 de milioane de oameni din intreaga lume. Zone cu puternica endemie virala sunt situate in sud-vestul Japoniei, Caraibe, America Latina si Africa tropicala, precum si in Orientul Mijlociu si Australia.

Acest virus este transmis pe cale sexuala si prin sange.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2