UNESCO cere Australiei sa ofere garantii in ceea ce priveste protectia Marii Bariere de Corali

PNL

UNESCO a cerut miercuri Australiei la Doha sa puna in aplicare masuri pentru a proteja Marea Bariera de Corali, daca doreste ca aceasta sa nu ajunga pe Lista patrimoniului mondial aflat in pericol in 2015, relateaza AFP citata de Agerpres.

Comitetul Patrimoniului Mondial a cerut Australiei sa prezinte “pana la data de 1 februarie 2015” un raport “care precizeaza, printre altele, punerea in aplicare a actiunilor” de protectie, se arata in textul deciziei.

In decizia sa, Comitetul constata cu ingrijorare recentele adoptari de catre Australia a unor proiecte de dezvoltare a zonei costiere, insa saluta eforturile acesteia in materie de imbunatatire a calitatii apei.

Desi Malaezia si Japonia au propus amendamente pentru a atenua declaratia, majoritatea covarsitoare a membrilor Comitetului au cerut si au obtinut pastrarea versiunii originale a proiectului de decizie, mult mai exigenta.

In urma cu saptamana, Australia si-a exprimat increderea ca va putea evita plasarea Marii Bariere de Corali pe Lista patrimoniului mondial aflat in pericol, dupa publicarea unui raport care indica o scadere a poluantilor in apa.

Inscrisa in Patrimoniul Mondial de UNESCO in 1981, Marea Bariera de Corali se intinde pe o suprafata de aproximativ 345.000 de kilometri patrati pe coasta orientala australiana si formeaza cel mai vast sistem de corali din lume, cuprinzand aproximativ 3000 de recifuri si 300 de insule tropicale.

Reciful a pierdut mai mult de jumatate din corali in cursul ultimilor 27 de ani sub efectul factorilor meteorologici (furtuni) climatici (incalzire) si industriali.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1