Ungaria: Gaze lacrimogene si arestari la protestele de la Budapesta impotriva ”legii sclaviei”

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Politia ungara a recurs la gaze lacrimogene si a operat arestari in timpul manifestatiei de joi seara de la Budapesta impotriva noilor prevederi din legea muncii aprobate de parlament, transmit vineri dpa si MTI, informeaza AGERPRES.

Cateva mii de oameni au iesit din nou joi in strada, pentru a doua seara consecutiv, pentru a protesta impotriva legii care ridica de la 250 la 400 plafonul orelor suplimentare la care pot fi obligati angajatii, a relatat cotidianul conservator proguvernamental Magyar Idok, citat de dpa. Legea adoptata miercuri de legislativ, intr-o sedinta tensionata, a fost calificata de sindicate drept “legea sclaviei”.

Joi seara, protestatarii au blocat pentru cateva ore traficul in centrul Budapestei, iar in piata Kossuth un grup de manifestanti au aruncat in fortele de ordine si in cladirile din jur cu oua, sticle si fumigene, spargand un geam la parlament, mentioneaza Magyar Idok.

Cel putin noua politisti au fost raniti si o persoana a fost arestata in timpul protestului de joi, a precizat ministrul de interne Sandor Pinter, citat de MTI.

Magyar Idok mentioneaza vineri, citand “surse proprii”, ca la protestul precedent de miercuri seara de la Budapesta au fost arestate 35 de persoane, intre care s-ar numara si straini.

Intr-un interviu acordat joi seara postului Inforadio preluat de MTI, presedintele legislativului unicameral ungar, Laszlo Kover, a acuzat opozitia ca a recurs la un “comportament irational si haotic vecin cu anarhia ca tactica standard”, adaugand ca “ce s-a intamplat in parlament (miercuri, la adoptarea legii) a fost similar cu ce s-a intamplat miercuri si joi in fata parlamentului”.

Kover a propus amendarea cu sume intre 400.000 si 600.000 de forinti (1235 – 1850 euro) a sapte deputati din opozitie, majoritatea socialisti, propunere care trebuie aprobata de forul legislativ.

Controversata lege a fost adoptata miercuri cu 130 de voturi pentru, 52 impotriva si o abtinere, dupa ce pe tot parcursul sedintei deputatii opozitiei au incercat sa impiedice votul, intr-una din rarele demonstratii de unitate in fata parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban. Strigate, fluieraturi si chiar sunete de sirena au rasunat timp de mai multe ore in sala de sedinte, lasandu-l insa impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *