Ungaria, Romania si Polonia, cea mai mare crestere economica anuala din UE in primul trimestru din 2019

Reclame home 1
Reclame home 1

Ungaria, Romania si Polonia au inregistrat, in primul trimestru din 2019, cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeana, comparativ cu perioada similara din 2018, arata a doua estimare publicata joi de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2018, iar Uniunea Europeana a inregistrat un avans de 1,5%. In trimestrul patru din 2018, expansiunea a fost similara in zona euro si in UE.

Aproape tarile UE au raportat cresteri anuale in perioada ianuarie – martie 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost in Ungaria (5,2%), Romania (5,1%), Polonia (4,7%) si Estonia (4,6%). Singurul declin a fost raportat de Italia (minus 0,1%).

De asemenea, in primul trimestru din 2019 comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o crestere de 0,4% si UE de 0,5%, fata de un avans in perioada octombrie – decembrie 2018 de 0,2% in zona euro si de 0,3% in UE.

Cea mai semnificativa expansiune trimestriala din UE in perioada ianuarie – martie 2019 s-a inregistrat in Croatia (1,8%), Ungaria si Polonia (ambele cu 1,5%) si Romania (1,3%). Singura scadere a PIB-ului in UE in primele trei luni din acest an a fost in Letonia, de 0,1%.

Conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica, economia Romaniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5%, pe serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, si cu 5,1% pe serie ajustata sezonier.

De asemenea, PIB-ul Romaniei a inregistrat in primul trimestru din 2019 o crestere de 1,3%, comparativ cu precedentele trei luni.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole