Ungaria suspenda livrarile de gaze spre Ucraina

home camp2
home camp2
home camp2

Operatorul ungar de retele de gazoducte FGSZ a anuntat joi ca a suspendat pe termen nelimitat livrarea de gaze spre Ucraina din motive tehnice, o masura “neasteptata si inexplicabila” potrivit grupului public ucrainean Naftogaz, noteaza AFP citata de Agerpres.

Intr-un comunicat transmis agentiei ungare de presa MTI, operatorul public FGSZ a declarat de furnizarea de gaze catre Ucraina a fost oprita “pe termen nelimitat joi la 16.00 GMT”.

FGSZ a indicat ca masura a fost luata pentru a satisface cererea interna crescuta de gaze naturale in Ungaria.

“Utilizatorii retelei ne-au semnalat ca incepand de /vineri/ 26 septembrie, cererea de import va creste in mod semnificativ”, a declarat operatorul ungar.

Pentru a permite aprovizionarea crescuta cu gaze in Ungaria, sunt necesare lucrari tehnice la postul de tranzit de gaze Beregdaróc, de la granita dintre Ungaria si Ucraina, a adaugat FGSZ.

Operatorul ungar a indicat ca a furnizat zilnic 16,8 milioane de metri cubi de gaze Ucrainei din martie 2013. Acest volum, cu toate acestea, nu este garantat, intrucat nivelul livrarilor “depinde de conditiile tehnice si comerciale ale momentului”.

Seara tarziu, grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest pentru a importa gaze in Ucraina prin Ungaria, a confirmat ca gazul a fost oprit.

Naftogaz “regreta profund” decizia “neasteptata si inexplicabila” a operatorului ungar, potrivit unui comunicat al grupului ucrainean trimis prin email.

Naftogaz cere FGSZ “sa respecte obligatiile contractuale si legislatia Uniunii Europene” ce reglementeaza fluxul de gaze intre Ungaria si Ucraina in ambele directii.

Potrivit grupului ucrainean, decizia ungara “vine impotriva principiilor fundamentale ale pietei unice de energie a Uniunii Europene”.

Oprirea livrarilor din Ungaria intervine la doar cateva zile dupa o intalnire la Budapesta intre presedintele gigantului de gaze rus Gazprom, Aleksei Miller, si primul ministru ungar Viktor Orban, noteaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *