UNICEF: Aproape 17 milioane de bebelusi respira aer poluat in intreaga lume

Aproape 17 milioane de bebelusi din intreaga lume respira aer toxic care ar putea fi daunator pentru dezvoltarea creierului lor, informeaza un raport dat publicitatii miercuri de UNICEF, relateaza DPA, informeaza AGERPRES.

In prezent exista in lume in jur de 136 de milioane de copii sub varsta de 1 an, ceea ce inseamna ca unul din opt bebelusi este expus la aer toxic, a informat UNICEF.

Imaginile prin satelit analizate de UNICEF indica faptul ca 12,2 milioane dintre acesti copii traiesc in Asia de Sud. In Asia de Est si in regiunea Pacificului se afla circa 4,3 milioane de bebelusi care traiesc in zone cu niveluri de poluare de cel putin sase ori mai mari decat limitele internationale.

“Nu numai ca poluantii fac rau plamanilor in dezvoltare ai copiilor, dar acestia le pot afecta creierul in dezvoltare si, astfel, viitorul”, a declarat directorul UNICEF, Anthony Lake.

Lake a facut apel la tarile care depasesc limitele internationale sa intensifice eforturile pentru reducerea poluarii aerului.

Raportul UNICEF noteaza ca a respira aerul poluat cu particule poate afecta tesutul cerebral si submina dezvoltarea cognitiva, ceea ce poate avea un efect de durata asupra progresului lor in viata.

Documentul face apel la parinti sa ia masurile necesare pentru a reduce expunerea copiilor la chimicale daunatoare, inclusiv cele provenite din fumat si aparatele de gatit.

De asemenea, UNICEF le cere autoritatilor publice sa investeasca in energie regenerabila, mai curata, si sa faca in asa fel incat copiii sa se poata deplasa in momentele zilei cand poluarea este la cel mai scazut nivel. In plus, acestea ar trebui sa se asigure ca nu exista surse majore de poluare langa scoli, clinici sau spitale.

“Niciun copil nu ar trebui sa respire aer poluat la un nivel periculos si nicio societate nu-si poate permite sa ignore problema”, a mai spus Lake.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1