Uniunea Europeana sufocata de birocratie si incapacitate institutionala

Reclame home 1
Reclame home 1

parlamentul-european-a-votat-extinderea-cu-7509Constructia europeana se dovedeste a fi o structura inerta si birocratica, incapabila sa gestioneze o situatie de criza. Se dovedeste ca fondatorii Uniunii Europene au conceput si dimensionat doar o himera, actualii administratori fiind capabili sa organizeze doar evenimente festiviste, emitand directive teoretice pe care nu le respecta nimeni. Sumele imense impuse ca si contributie anuala fiecarui stat reprezinta obligatii care trebuie asumate, intr-un context in care strategia europeana este tot mai populista si ineficienta. Cu un aparat de lucru imens si legiuni de demnitari, institutiile europene au devenit casa de odihna pentru fosilele politice ale tarilor membre si statiune balneo-climaterica pentru distractia personalitatilor de rang secundar.

Cine sunt, sau au fost recent, membrii Parlamentului, ai Comisie Europene si a celorlalte structuri birocratice? Luand doar exemplul Romaniei vom constata ca partidele au teleportat acolo politicienii expirati precum Teodor Stolojan, oportunisti precum Monica Macovei, corupti ca Adrian Severin, nevestele unor oligarhi vremelnic la putere precum Adina Valean si Daciana Ponta, ministeriabili penali reprezentati de Ovidiu Silaghi, nulitati politice gen Gigi Becali si fosti securisti reformati precum Dan Dumitru Zamfirescu. Daca mai mentionam si faptul ca avem un comisar european din specia „duduie podareasa” prin persoana usor fazendata a Corinei Cretu, avem imaginea faunei romanesti fara valoare care populeaza institutii de spart cotizatiile tarilor membre.

De ce ne mai miram atunci de inertia si lipsa de decizie a Comisiei Europene. Cum sa aiba autoritate acest organism in fruntea caruia se afla o seminulitate politica, fost ministru de finante si premier al unei tari de dimensiunea ceva mai mare ca a judetului Salaj. Luxemburghezul catapultat in fruntea „guvernului” europei unite este doar un simplu „bon viveur” jovial, care si-a permis, fara a fi sanctionat, sa foloseasca salutul fascist in prezenta presedintelui Tusk si a premierului Orban. Cu asa lideri, Europa sucomba in propria-i neputinta, generand instabilitate si haos. Daca Rusia lui Putin si-ar propune acum sa ocupe Europa, ar trece ca prin branza pe tot continentul, singurul efort necesar fiind marsul triumfal a doua divizii din cadrul Armatei de Est.

Uniunea Europeana s-a dovedit in ultima perioada a fi un mare fiasco, dovedindu-se incapabila sa genereze securitate pentru o populatie de 500 de milioane de europeni. Invazia barbara a refugiatilor orientali, in numar de doar 450.000 de musulmani, a anulat zecile de tratate si intelegeri existente, demonstrand lipsa de viabilitate a constructiilor de tip Schengen. Daca previziunile din 2014 mentionau ca pana in 2050, 20% din populatia Europei va fi musulmana, ultimele evenimente ne demonstreaza ca exista riscul ca in doar zece ani, la Paris, Londra, Berlin si Praga sa domine chemarea muezinilor si nu dangatul clopotelor crestine. Asta daca nu vor fi aruncate in aer si construite in loc minarete si moschee. Ceea ce se intampla astazi nu este un exod al refugiatilor speriati si inspaimantati de soarta lor, ci o navala barbara care calca in picioare state si popoare, cu acordul liderilor impotenti ai Europei. Este inacceptabil si de netolerat ca la frontiera unei tari europene, refugiatii „sarmani” sa arunce cu pietre in fortele de ordine, daramand garduri si invadand fara permisiune un stat suveran. Nu sunt adeptul solutiilor cu sarma ghimpata, nici a totalitarismului violent si excesiv autoritar, dar daca cineva intra in curtea sau casa mea, fara sa-i dau voie si dupa ce l-am somat sa stea pe loc, pun mana pe par si ii sparg capul pana vine politia.

Klauss Iohannis, presedintele minoritar al romanilor, se dovedeste a fi acelasi tarcovnic evanghelist care protesteaza timid si cantat in numele unei natii cu lideri corupti si indecisi. Cu siguranta ca dupa prima intalnire europeana la nivel inalt, bine mustruluit de frau Merkel, marele om se va intoarce cu coada intre picioare, acceptand sa-i cazam in regim hotelier chiar si pe talibanii afgani cu nevestele lor.

Europa anului 2015, condusa de impotenti si fete batrane frustrate, se clatina de neputinta, acceptand sa-i fie ocupate si violate pamanturile, intr-o stare de haos necontrolat. Oare acesta sa fie inceputul sfarsitului pentru o civilizatie care ori va fi asimilata de islam, ori va disparea?

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

4 Comments

 1. European

  NEDOCUMENTAT SI DISCRIMINATORIU!!!
  Structura UE e una foarte complexa+ tractatele numeroase. Sa judeci si sa spui ca nu functioneaza e usor; incearca sa studiezi ce e UE, si cu ce scop exista; incearca sa te documentezi ca sa stii ce aparat functioneaza in spatele liderilor pe care ii vezi la TV si cum isi desfasoara acesta activitatea. Poate ca daca vei stii mai bine despre ce vorbesti vei gasi si vreo solutie pentru problema refugiatilor (care dealtfel inca nu are o rezolvare deoarece tari ca Romania se opun impartirii refugiatilor in tarile Europene in modul in care s-a propus pana acum) si vei reusi sa scrii un articol care sa ajute in mod constructiv; doar sa arati cu degetul e usor; daca chiar iti pasa incearca sa aduci critica constructiva; ti-ar aduce mai multe satisfactii si ai fi mai putin frustrat.
  In tarile Europene cu traditie constitutionala-parlamentara si cu adevarate democratii nu se discrimineaza; mai ales nu pe baza religiei pe care o practica cei care aleg sa se stabileasca aici.
  Si sa dai in cap inainte sa vina politia…

  Reply
  1. Vasile

   Daca functioneaza asa bine, de ce nu a gasit din timp o solutie? De ce valul de refugiati a lasat-o nepregatita? De ce nu a oferit sprijin Turciei, la desele ei solicitari, astfel incat refugiatii sa ramana acolo? De ce nu ofera o solutie Ungariei si se rezuma doar sa-i critice? Si deloc constructiv. De ce Ungaria e criticata pentru ca a pus armata pe refugiati, dar in acelasi timp, Germania si Austria isi capitoneaza granitele cu soldati? Ce alta explicatie ai fata de esecul gestionarii problemei refugiatilor, in afara de birocratie si incompetenta? Daca refugiatii se opun oricarei forme de autoritate din partea statului pe care il tranziteaza, ce solutie trebuie adoptata? Intrebari simple la care toata structura complexa a UE cu zecile-i de demnitari nu are raspuns. Noi criticam ce vedem. Si ce vedem ne ingrijoreaza. Nu ne intereseaza cat munciti voi acolo la UE, pentru ca de-aia va platim cu bani grei. Ne intereseaza rezultatul muncii voastre. Iar acest rezultat se vede doar in situatii limita. Criza refugiatilor arata ca desi lucrati mult, lucrati degeaba.

   Reply
   1. European

    1.
    Turcia nu este membru UE. Nu e de datoria Uniunii Europene sa ajute . Aici depinde la ce ajutor te referi. Ajutor umanitar care sa faciliteze cearea de campusuri cu facilitati omenesti pentru refugiati? – sprijin din partea comunitatii internationale. Este dar intr-adevar insuficient. De ce? Turcia nu face ceea ce zice sau promite: Turcia pretinde ca are o politica a granitelor deschise in ce ii priveste pe sirienii care doresc sa se refugieze; in realitate, pe o portiune de granita de 900 km sunt doar doua posturi de granita deschisa; insuficient si total in neconcordanta cu ceea ce pretind ei; la acele posturi de granita se intampla ca sirienii care nu detin pasaport sa fie refuzati in timp ce ei au nevoie de ajutor medical sau umanitar. Aceste aspecte ii nevoiesc pe majoritatea sirienilor sa apeleze la contrabandisti si sa traverseze ilegal, sa nu fie preluati de autoritati si condusi in campusuri. Din 1,6 milioane de refugiati sirieni au fost primiti doar 220.000 in cele 22 de campusuri existente in Turcia. Aproximativ 1,3 milioane terbuie sa se descurce singuri. Dintre aceeia doar 15 % sunt ajutati de autoritatile Turce (sursa : Amnesty).
    Ajutor este, nu destul; dar nici acela care este nu e folosit asa cum ar trebui, pentru ca Turcia nu gestioneaza problema in mod optimal. Daca te referi la altfel de ajutor – politc, militar etc , e vorba de aspecte internationale foarte complexe care nu tin de competenta UE in exclusivitate.
    2.
    Ungaria : ultima lor miscare a fost sa inchida definitiv. ce creeaza asta? un domino – efect; asta nu face decat sa mute problma la vecini. Serbia se umple si Roamnia se teme ca va deveni urmatoarea ruta. Ungaria da singura dovada de politica inconsistenta; daca nu cu mult timp in urma au primit valuri de refugiati pe care i-au pus in mijloace de transport ca sa-i dirijeze mai departe spre Austria si Germania acum au trecut pe cealalta extrema; oare asta nu-i deruteaza pe refugiati? pe cei de ieri i-ati lasat sa treaca si pe noi azi nu…
    3.
    Austria si Germania, dar si Olanda si in curand si alte tari, nu capitoneaza granite cu soldati; fac controale pentru a surprinde eventuali contrabandisti care transporta ilegal refugiati- iti aduci aminte de cei 70 de refugiati sufocati intr-un camion in Austria in perioada cand Ungaria lasa valuri de refugiati sa treaca mai departe spre vest? Poate iti dai seama de unde unele consecinte. Tarile vestice nu capitoneaza granite; daca urmaresti media serioasa si documentata vei vedea ca in tarile din vest se amenajeaza localuri decente unde migrantii primesc un locas cu conditii decente de viata, in prima instanta, pana cand se va decide ce status li se poate oferi in Europa, daca se poate, pentru ca multi nefiind adevarati refugiati vor fi trimisi inapoi in tara de provenienta. In vest se transforma sali de conferinte, sport, cantine si alte localuri spatioase in locuri de cazare pentru refugiati.
    4.
    In tot acest timp ce acolo in est va aratati cu degetul unii pe altii. Daca voi vecinii nu va intelegeti, ce masuri vrei sa ia UE si sub ce forma? Vezi ca pana la urma e o problema de solidaritate intre tarile membre si nu de gestionare.
    Ce se intampla acum e foarte complex; nu exista vreo solutie gata inventata sau scrisa in vreo lege. UE nu a fost construita sa combata efectele unui razboi in alta parte de lume, ci pentru a creea facilitati in primul rand economice- libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor- , sociale samd pentru locuitorii ei. Tractatul Schengen a fost facut ca eu si tu sa ne putem deplasa in libertate pe teritoriile tarilor semnatare; si vai ce v-ati mai bucurat in Romania cand asta a fost realizabil si pentru voi sau nu?
    Daca va pasa, analizati problema incercand sa o vedeti din toate partile; cititi presa internationala ca sa intelegeti toate curentele care privesc problematica refugiatilor si veti vedea ca e una foarte complexa.
    Si atata timp cat nu e solidaritate intre tarile membre nu se va gasi nici o solutie care sa ii multumeasca pe toti. Polemica taraganeaza lucrurile, nu birocratia.
    Si nu o vom gasi nici noi aci

    Reply
    1. Vasile

     1. Intr-adevar, m-am referit la ajutorul dat Turciei, in considerarea faptului ca destinatia finala a refugiatilor este UE. Ce imi spui tu, sunt povesti. Mi se pare normal ca orice stat sa impuna limite. Tu spui de 220.000, turcii spun de 2 milioane. Unde scrie ca turcii sau oricine altcineva, trebuie sa permita tranzitul pe teritoriul sau, fara nicio restrictie, fara nicio regula?
     2. Ungaria s-a inchis, zic eu, si ca forma de protest la adresa UE, care in loc sa ii ofere sprijin si solutii, macar temporare, se pierde in polemica. Nu uita ca nici Ungaria nu are un boom economic, iar prezenta emigrantilor in tara lor le creeaza probleme mari, in principal economice. Si iarasi, nu uita, ca acesti imigranti au refuzat ajutorul Ungariei si au refuzat sa mearga in acele tabere.
     3. Poti sa ne dai si niste linkuri unde putem vedea si noi acele localuri decente? Esti naiv daca tu crezi ca armata la granita are rolul de a se uita in portbagaje.
     4. Sunt de acord ca disensiunile dintre Ungaria si Romania nu sunt bune. Recunosti ca exita o problema de solidaritate intre membri UE. Or asta nu inseamna cumva nefunctionalitate?
     Parca nu eram in Schengen, right? Polemica fara sens si fara sfarsit e generata de birocratie. Sau cum spune romanul, ”vorba lunga, saracia omului”. Noi nu avem cum sa gasim solutii, pentru ca nu avem toate datele. Putem numai sa ne dam cu pararea. Dar asupra rezultatelor, putem sa ne pronuntam si sa criticam. De 5 ani e razboi civil in Siria, iar migratia masiva a inceput pe la începutul anului. UE ar fi trebuit sa gaseasca pana atunci solutii.

     Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2