Universitatile Oxford si Cambridge, pe primele doua locuri intr-un top al institutiilor de invatamant superior din lume

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Universitatile britanice Oxford si Cambridge ocupa in premiera primele doua locuri in topul „Times Higher Education World University Rankings”, informeaza miercuri BBC, transmite AGERPRES.

Un factor cheie in aceasta clasare il reprezinta veniturile si ambele universitati au inregistrat o crestere din acest punct de vedere in ultimul an, partial datorita granturilor de cercetare de la UE. Dar aceste venituri ar putea scadea odata cu Brexitul, a avertizat directorul acestui studiu, Phil Baty.

Times Higher Education, care realizeaza clasamentul, a precizat ca marjele au fost extrem de stranse, toate institutiile de varf din top exceland la criterii precum predare, cercetare, renume international si venituri.

Insa universitatile Oxford si Cambridge au inregistrat cresteri in veniturile lor totale institutionale de 24% si respectiv 11%, in timp ce rivalele lor, California Institute of Technology (3) si Stanford University (4) au inregistrat scaderi de venituri.

Cercetatorii au atras atentia si asupra faptului ca un sfert din veniturile universitatii Cambridge si o cincime din cele ale Oxford provin din granturi UE — un factor cheie care subliniaza riscul pe care l-ar putea reprezenta Brexitul pentru performanta globala a principalelor universitati britanice.

Clasamentul global al celor 1.000 de universitati din 77 de tari este dominat de institutiile de invatamant americane.

Alte institutii britanice din top 50 sunt Imperial College London pe locul al 8-lea, University College London (16), London School of Economics and Political Science (25), Universitatea din Edinburgh (27) si King’s College London (36).

Din top 20 al celor mai bune universitati din lume mai fac parte Massachusetts Institute of Technology (5), Universitatea Harvard (6), Universitatea Princeton (7), Universitatea din Chicago (9), ETH Zurich — Swiss Federal Institute of Technology si Universitatea Pennsylvania (la egalitate pe locul al 10-lea), Universitatea Yale (12), Universitatea Johns Hopkins (13), Universitatea Columbia (14), University of California, Los Angeles (UCLA, 15), Universitatea Duke (17), Universitatea Berkeley (18), Universitatea Cornell (19) si Northwestern University (20).

Cercetatorii sustin ca aceste concluzii indica „o amplificare a distantei dintre super-institutiile de elita britanice si alte universitati”, putin peste jumatate din principalele 200 de institutii de invatamant britanice coborand in clasament.

„Sistemul de invatamant superior se confrunta cu o presiune politica intensa, care pune sub semnul intrebarii nivelul taxei de scolarizare de 9.250 de lire sterline din Anglia, gradul de atractivitate pe care il prezentam pentru studentii internationali, fluxul de fonduri pentru cercetare si concentrarea de talente dupa Brexit”, a afirmat Baty.

„Dar unul dintre lucrurile pe care acest nou clasament il transmite foarte clar este ca Marea Britanie are multe dintre cele mai bune universitati din lume si unul dintre cele mai bune sisteme de educatie superioara din lume.

Datele arata ca universitatile britanice produc noi cercetari deschizatoare de drumuri, atrag studenti internationali si talente academice si asigura un mediu de invatare de nivel mondial”, a adaugat el, precizand ca universitatile britanice sunt „valori nationale uriase”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2