UNJR: Justitia are nevoie de imbunatatiri pentru a o aduce la standarde democratice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) apreciaza, dupa votul din CSM prin care s-a avizat negativ propunerea de modificare a legilor Justitiei, ca acest domeniu are nevoie de imbunatatiri pentru a fi adus la standarde democratice, informeaza AGERPRES.

„Contrar avizarii negative a proiectului de modificare a legilor Justitiei de catre CSM, printr-un vot de 10 la 8 in data de 28 septembrie 2017, nevoia de imbunatatire a sistemului judiciar este o necesitate pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confrunta si a-l aduce la standardele unui sistem de justitie democratic. UNJR a sustinut in mod constant nevoia de a imbunatati legile Justitiei si a aratat ca proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justitiei Tudorel Toader are unele parti bune, altele care pot fi imbunatatite si unele care nu pot fi acceptate, trebuind regandite sau excluse”, se arata intr-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Conform aceleiasi surse, judecatorii din tara, prin adunari generale si prin asociatiile profesionale, au facut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere si au venit cu propriile propuneri, care ar fi contribuit la o mai buna functionare a justitiei. UNJR considera, astfel, ca nevoia modificarii legilor justitiei a pornit chiar de la corpul magistratilor, fiind o necesitate care nu poate fi negata.

„In pachetul de legi erau dispozitii care, in urma unor decizii ale Curtii Constitutionale, se impunea de urgenta a fi implementate. Printre acestea era si procedura revocarii membrilor CSM, a carei reglementare este imperativa. De asemenea, intre propuneri era si separarea carierei judecatorilor si procurorilor, lucru cerut imperativ de catre judecatori”, se precizeaza in comunicat.

Pe de alta parte, UNJR reaminteste ca o parte din propunerile ministrului Justitiei nu au fost sustinute de judecatorii din tara, care au cerut modificarea lor.

UNJR mai anunta ca a luat act de faptul ca ministrul Justitiei are in vedere ca solutie pentru Inspectia Judiciara modelul italian, in care este institutie de sine statatoare, ceea ce ar raspunde mult mai bine garantiilor de aparare a independentei justitiei.

In perioada urmatoare, UNJR va trimite direct ministrului Justitiei propunerile pe care le-am avut de modificare la legile Justitiei si le va sustine pe durata intregului proces legislativ.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole