UPDATE: Inspectoratul Scolar, invins de borseni. Copiii lasati pe drumuri sunt acum la cursuri

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Episodul inchiderii unei scoli din orasul Borsa are un final fericit pentru elevii lasati pana acum pe drumuri. Unitatea de invatamant s-a redeschis, iar copiii sunt acum in salile de clasa.

A fost nevoie de interventia parintilor celor 17 copii care invata la scoala Garlea din localitate, pentru ca Inspectoratul Scolar sa intervina decisiv, dupa ce unitatea de invatamant respectiva a fost inchisa discretionar de director, cu toate ca ea este cuprinsa in planul de scolarizare aprobat atat de Consiliul Local, cat si de ISJ.

In cursul zilei de marti, 17 septembrie, o delegatie a Inspectoratului s-a deplasat la Borsa, pentru a gasi solutii in vederea rezolvarii problemei existente. S-a decis refacerea claselor, in sensul dizolvarii celei in care toti elevii aveau o singura invatatoare. De acum, vor fi doua clase de simultan. Prima cu elevii claselor zero, intai si a doua, iar cealalta cu copii de clasa a treia si a patra.

Inca de marti, in scoala s-a facut curat, s-au primenit salile de clasa, s-a adus mobilier, pentru ca elevii sa poata avea parte de cursuri in conditii decente. Ne intrebam de ce lucrul acesta nu s-a putut face pana acum, iar acest argument, al conditiilor improprii, s-a folosit pentru a inchide respectiva unitate de invatamant? Chiar atat de greu era ca, peste vara, sa dea cineva cu pamatuful prin doua sali de clasa si sa spoiasca peretii cu vopsea? Ori sunt acolo alte interese, iar mutarea copiilor la o alta scoala ar fi profitat cuiva? Vom afla si asta.

Stirea initiala

Revoltati pentru faptul ca, desi scoala a inceput de mai bine de o saptamana, propriii copii nu au acces in salile de curs, mai multi parinti din Borsa au venit in Baia Mare, pentru a expune conducerii Inspectoratului Scolar Judetean problema cu care se confrunta. Discutiile au debutat cu presa de fata, insa, ulterior, Ana Moldovan, inspectorul general al institutiei a cerut ca jurnalistii sa nu asiste la dialogul purtat intre parinti si reprezentantii ISJ. Din motive tehnice (!), ne-a spus Ana Moldovan. Asta cu chestiunile tehnice e chiar inovatoare. O sa o tinem minte.

Parintilor li s-a explicat faptul ca elevii nu au parte de cele mai bune conditii la scoala unde au invatat pana acum (situata pe strada Garlea) si ca naveta de cativa kilometri ar fi un impediment peste care copiii ar putea trece fara probleme, beneficiile unei scoli dotate corespunzator si cu spatii mai generoase fiind importante pentru educatia celor mici.

De cealalta parte, familiile elevilor au pus in vedere inspectorilor scolari faptul ca scoala s-a inchis la dispozitia directorului, desi ISJ, cu acordul Consiliului Local Borsa, a avizat favorabil planul de invatamant pentru anul scolar 2019 – 2020. Conditiile necorespunzatoare ale cladirii nu influenteaza negativ actul educational, au precizat parintii, care au solicitat primirea copiilor la scoala Garlea.

Asa cum se intampla in multe cazuri, adevarul este undeva la mijloc. Scoala Garlea nu ofera cele mai bune conditii pentru desfasurarea cursurilor, iar elevii, 17 la numar, sunt nevoiti a invata in sistem simultan de cinci grupe de scolarizare intr-una singura. Pe de alta parte, naveta zilnica, intr-o regiune muntoasa, reprezinta un mare impediment atat pentru copii, cat si pentru parinti. Solutia cu mijloc de transport asigurat de autoritatea locala nu este atat de simpla si sigura precum pare. Iarna trecuta, de pilda, microbuzul care transporta elevii de gimnaziu a ramas impotmolit in zapada, copiii fiind cei care au scos masina din nameti.

In ceea ce priveste autoritatea locala, atitudinea este una diferita, in functie de interlocutor. Chestionat telefonic in ceea ce priveste intentia conducerii orasului vizavi de scoala primara proaspat inchisa, primarul Sorin Timis a precizat ziaristilor faptul ca, daca ISJ ii cere, atunci va aloca fonduri pentru investitiile necesare la cladirea unitatii de invatamant Garlea. In schimb, reprezentantii ISJ ne-au declarat ca, in cadrul discutiilor avute cu primarul Timis, acesta din urma le-a spus ca nu are in vedere investitii la scoala respectiva.

Intalnirea parintilor cu inspectorii ISJ nu a solutionat problema, conducerea institutiei anuntand faptul ca, in cursul zilei de marti, 17 septembrie, este programata o vizita la scoala din Borsa.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2