Ursarescu (ANRM): Refuzul actualizarii pretului de referinta al gazelor naturale intre anii 2008-2017 a pagubit statul cu 3 miliarde dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Pastrarea pretului de referinta al gazelor naturale de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) la un nivel neactualizat timp de 10 ani, intre 2008 si 2017, a produs pierderi la bugetul statului in valoare de 3 miliarde de dolari, a declarat joi Dorin Ursarescu, consilierul presedintelui ANRM, informeaza AGERPRES.

Acesta a facut numeroase acuzatii la adresa SRI, DNA, Parchetului General si fostei conduceri ANRM de pana in octombrie 2017, dar si catre fostul prim-ministru Mihai Tudose.

“In octombrie 2017, cand noua conducere a ANRM si-a preluat activitatea, am constatat lucruri de o gravitate deosebita. Primul lucru constatat a fost faptul ca pretul de referinta al gazelor naturale, la care se platesc redeventele la statul roman, nu fusese actualizat din anul 2008, deci de 10 ani de zile statul roman incasa redevente la un pret de referinta neactualizat din 2008, la un pret care era de 495 de lei pentru 1000 de metri cubi de gaze. Intre timp a avut loc liberalizarea pretului la gaze, deci pretul de vanzare era deja undeva la 900-1.000 lei. Statul roman, in toata aceasta perioada, a incasat redevente la un pret de referinta de 495 de lei pe 1000 de metri cubi”, a afirmat Dorin Ursarescu.

Acesta a sustinut ca SRI si DNA au fost informate de aceasta situatie, iar toate aceste lucruri au fost publice in rapoartele Curtii de Conturi.

“Suma pe care statul roman ar fi trebuit sa o incaseze este de aproximativ 3 miliarde de dolari. Cine e vinovat pentru aceste lucruri? Toate aceste lucruri au fost publice, sunt rapoarte ale Curtii de Conturi, rapoarte ale Corpului de Control al prim-ministrului, iar institutiile abilitate ale statului, SRI si la DNA – care este foarte activ cu alte ocazii – ar fi trebuit sa fie de insemnatate pentru ei si o prejudiciere a bugetului de stat cu 3 miliarde de dolari”, a mai spus consilierul presedintelui ANRM.

Potrivit sursei citate, conducerea ANRM a actionat pentru cresterea pretului de referinta al gazelor naturale imediat dupa preluarea mandatului in octombrie 2017.

“Actuala conducere a ANRM a actionat imediat, am venit in octombrie, iar in decembrie 2017 ANRM a elaborat ordinul privind pretul de referinta. In 22 decembrie 2017 am fost la Monitorul Oficial si am depus acest ordin, care aducea pretul de referinta de la nivelul de 495 de lei/1000 metri cubi la suma de aproximativ 1.100 lei, deci de doua ori si ceva mai mult. Acest ordin nu a fost publicat. Pe data de 26 am fost chemati la Guvernul Tudose, s-a sunat la Monitorul Oficial, s-a blocat publicarea ordinului presedintelui ANRM, domnul Tudose a sunat personal la conducerea ANRM pentru retragerea acestui ordin, care facea o reparatie ce de 10 ani de zile pagubea statul roman cu sume importante – 3 miliarde de dolari. Erau institutii ale statului care au fost sesizate, care trebuia sa actioneze si care au fost ocupate cu alte probleme”, a explicat Dorin Ursarescu.

In opinia acestuia, DNA si SRI au perpetuat aceasta infractiune, prin faptul ca nu s-au sesizat, in conditiile in care cele doua institutii au fost informate de aceasta situatie.

“Apoi, pe 27 decembrie, conducerea ANRM a fost destituita, prin ordinul prim-ministrului Tudose, care l-a demis pe presedintele ANRM, Gigi Dragomir. (…) Cei care au avut de castigat au fost producatorii de gaze naturale. Productia de gaze naturale in Romania este impartita, in proportie de cam 50%, intre Romgaz si OMV Petrom. Insa departe de mine de a-i culpabiliza, pana la urma sunt agenti economici. Vina este in totalitate a statului roman si a institutiilor statului roman, in primul rand a ANRM, apoi institutiile statului, care au fost sesizate: SRI, DNA, Parchetul General, care au fost sesizate, au primit rapoarte. Este inexplicabil cum de 10 ani de zile institutiile statului au perpetuat, deci au asistat, cum statul roman este pagubit cu miliarde si miliarde”, a declarat reprezentantul ANRM.

Acesta a adaugat ca ulterior, dupa caderea Guvernului Tudose, urmatorul Guvern a repus in functie conducerea ANRM, care a publicat la scurt timp ordinul de marire a pretului de referinta al gazelor.

“Primul lucru pe care l-a facut noul Guvern (Guvernul interimar Fifor, n.r.), chiar in prima zi, pe 16 ianuarie, a fost repusa conducerea ANRM, cu misiunea de a continua cu elaborarea pretului de referinta, lucru pe care l-am facut, iar in data de 18 februarie pretul de referinta a fost publicat”, a incheiat Dorin Ursarescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2