Ursii grizzly din parcul national american Yellowstone vor fi retrasi de pe lista animalelor protejate

Ursii grizzly din parcul national american Yellowstone si din regiunile invecinate vor fi retrasi in vara acestui an de pe lista animalelor in pericol, a anuntat joi Ryan Zinke, Secretarul de Interne din Statele Unite, insa aceasta masura a fost imediat denuntata de asociatiile care militeaza pentru protejarea naturii, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

O propunere in acest sens a fost emisa in martie 2016 de administratia presedintelui Barack Obama pe baza unei analize ce a fost realizata de United States Fish and Wildlife Service (USFWS), potrivit careia populatia acestui urs emblematic s-a reconstituit dupa anii 1970 si a ajuns in prezent la un numar suficient de mare.

In 1975, in parcul Yellowstone mai traiau doar 136 de ursi grizzly. In prezent, numarul acestor animale care traiesc in celebrul parc national din Wyoming, dar si in padurile din statele invecinate, Montana si Idaho, a fost estimat la 700 de exemplare, a precizat Secretarul de Interne din Statele Unite.

Aceasta cifra depaseste cu mult obiectivul de 500 de exemplare, care a fost stabilit de USFWS.

“Aceasta reusita marcheaza unul dintre marile succese din domeniul conservarii naturii in America, o incununare a deceniilor de eforturi depuse si de angajamente ale statelor americane, comunitatilor de amerindieni, puterii federale si partenerilor privati”, a subliniat secretarul Ryan Zinke, care este originar din Montana.

Vanatorii si crescatorii de vite din Vestul american, care fac parte din puternice grupuri de presiune la nivel regional, au pledat cu vigoare pentru retragerea protectiei federale in cazul ursilor grizzly.

Ei spuneau ca inmultirea ursilor grizzly reprezinta o amenintare pentru oameni, cirezile de vite si alte animale salbatice apreciate de vanatori, precum elanii.

Organizatiile pentru protejarea mediului inconjurator au lansat insa un avertisment in legatura cu riscul de compromitere a eforturilor ce au permis refacerea populatiei de grizzly din parcul Yellowstone.

Potrivit acestor asociatii, ursii grizzly raman vulnerabili din cauza diminuarii habitatului lor si a uneia dintre principalele surse de hrana, conurile de pin cu scoarta alba, sub efectul incalzirii globale ce favorizeaza proliferarea insectelor care distrug acesti copaci.

“Lupta pentru grizzly a fost lansata. Ne vom opune oricarei tentative de retragere a acestor ursi de pe lista speciilor protejate”, a scris pe Twitter ONG-ul Western Environmental Law Center.

Organizatia WildEarth Guardians a estimat ca o retragere de pe lista speciilor in pericol de disparitie va incuraja vanatorii de trofee sa ii urmareasca pe ursii grizzly atunci cand acestia se vor afla in afara parcului Yellowstone.

Decizia va fi oficializata in zilele urmatoare si va intra in vigoare la 30 de zile dupa publicare, a precizat Departamentul de Interne din Statele Unite.

Noua masura nu va afecta insa patru populatii de ursi grizzly, mai reduse, protejate de legea federala in alte regiuni din statele americane Idaho, Montana si Washington.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1