Ursula von der Leyen, propusa pentru sefia Comisiei Europene, Charles Michel, presedintele Consiliului European

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul german al Apararii Ursula von der Leyen este propunerea Consiliului European pentru functia de presedinte al Comisiei Europene, in timp ce belgianul Charles Michel a fost propus ca presedinte al Consiliului European.

Dupa trei zile de negocieri, liderii europeni au ajuns marti la un acord privind ocuparea principalelor posturi de conducere in institutiile Uniunii Europene, dar pachetul convenit s-ar putea confrunta cu o rezistenta din partea Parlamentului European, unde grupurile politice sunt nemultumite de renuntarea la sistemul ″capilor de lista″⁣, Spitzenkandidat.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat, marti, pe Twitter, care sunt propunerile conform acordului. Charles Michel este propunerea pentru functia de presedinte al Consiliului European.

Astfel, ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, este propusa pentru a prelua presedintia Comisiei Europene, in timp ce frantuzoaica Christine Lagarde, actuala presedinta a Fondului Monetar International, ar prelua conducerea Bancii Centrale Europene.

In cazul in care candidatura Ursulei von der Leyenby va fi aprobata de Parlamentul European, ministrul german va deveni prima femeie presedinte al Comisiei Europene, informeaza BBC.

Directoarea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, s-a declarat “foarte onorata sa fie nominalizata pentru presedintia” Bancii Centrale Europene (BCE), informeaza marti AFP si dpa.

“Avand in vedere cele de mai sus si in consultare cu membrii Comisiei de etica a Consiliului Administrativ, am decis sa ma retrag provizoriu din functia mea de director general al FMI in timpul perioadei de nominalizare”, a adaugat Lagarde intr-o postare pe Twitter.

Ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, ar urma sa conduca diplomatia europeana.

Manfred Weber a renuntat la candidatura sa la postul de presedinte al Comisiei Europene la care avea dreptul in calitatea sa de “spitzenkandidat” al Partidului Popular European, formatiunea care a castigat alegerile europene.

Manfred Weber, propus initial de popularii europeni pentru presedintia Comisiei Europene, si socialistul bulgar Serghei Stanisev si-ar imparti mandatul de presedinte al Parlamentului European, cate doi ani si jumatate fiecare.

Vicepresedinti ai Comisiei Europene ar putea fi socialistul olandez Frans Timmermans, liberala daneza Margrethe Vestager si socialistul slovac Maros Sefcovic, scrie Agerpres.

Acordul liderilor europeni pentru aceste nominalizari mai trebuie validat si de Parlamentul European printr-un vor cu majoritate simpla.

stirileprotv.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2