USR a decis sa sprijine PNL la guvernare. Ce contine Acordul politic USR-PNL negociat de Barna si Orban: 16 masuri prioritare pentru Guvern

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele USR, Dan Barna, a anuntat marti ca a ajuns la un acord cu reprezentantii PNL si, probabil, la finele saptamanii viitoare, formatiunea pe care o conduce va lua o decizie finala de sustinere a noului guvern.

USR a propus PNL un acord politic in mai multe puncte, a carui semnare conduce la acordarea unui vot de investitura Guvernului Orban.

„USR considera ca solutia corecta, discutata si cu presedintele, discutata si cu premierul desemnat, este aceea a alegerilor anticipate. Presedintele Romaniei a decis, insa, ca acestea nu sunt o solutie in acest moment. Am incercat apoi, si ati vazut zilele trecute, sa verificam daca exista o majoritate pentru sustinerea propunerii de premier, ceea ce s-a intamplat ieri in Parlament a dovedit ca nu exista aceasta majoritate. Astazi, am venit la consultari cu o propunere de acord politic, in care am introdus prioritatile pe care USR le considera necesar a fi introduse in agenda viitorului guvern. Obiectivul alegerilor anticipate ramane pe masa, in termen scurt dupa alegerile prezidentiale si dupa adoptarea bugetului de stat. Premierul desemnat a fost de acord, mai sunt doar cateva formulari asupra carora vom cadea de acord in zilele urmatoare”, a declarat presedintele USR, Dan Barna.

Varianta de acord politic propusa de USR:

„Uniunea Salvati Romania, reprezentata de dl. Dan Barna, in calitate de presedinte

si

Partidul National Liberal, reprezentat de dl. Ludovic Orban, in calitate de presedinte

incheie prezentul acord politic, prin care cele doua partide:

Se angajeaza sa implementeze recomandarile MCV si sa puna in acord legile Justitiei cu recomandarile Comisiei de la Venetia si ale GRECO. Cele doua partide vor depune toate eforturile pentru a repara raul produs de PSD in Justitie. Urmatoarele obiective sunt prioritare si vor fi sustinute cu toate fortele si pe toate caile avute la dispozitie:

1. Abrogarea Legii recursului compensatoriu

2. Desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie

3. Renuntarea la pensionarea anticipata a magistratilor care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2020

4. Adoptarea initiativei cetatenesti Fara Penali in Functii Publice

Se angajeaza sa faca toate demersurile pentru urmatoarele modificari ale legislatiei electorale care contribuie la intarirea democratiei:

1. Revenirea la alegerea primarilor si a presedintilor de consilii judetene prin vot in 2 tururi

2. Reducerea numarului de semnaturi la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri

3. Corecta reprezentare a Diasporei in Parlamentul Romaniei

4. Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate

Urmatoarele masuri si principii economice sunt prioritare si vor fi sustinute, inclusiv in alcatuirea bugetului de stat:

1. Abrogarea OUG „Lacomiei” 114, cu exceptia facilitatilor pentru domeniul constructiilor.

2. Desfiintarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) si plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.

3. Nu se vor creste taxe si impozite. Reducerea impozitarii muncii pe salariul minim.

4. Prioritizarea investitiilor in proiecte mari de infrastructura, in special autostrazi si cai ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrazile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).

  • Taierile ilegale de paduri, calitatea aerului, poluarea si gestionarea deseurilor sunt probleme critice ale Romaniei. Urmatoarele masuri de mediu si patrimoniu vor fi sustinute cu prioritate:

1. Reluarea procesului de includere a Rosiei Montane in UNESCO.

2. Finalizarea si operationalizarea aplicatiei​ Inspectorului Padurii si a SUMAL si finatarea Inventarului Forestier National ciclul 3.

3. Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate si reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri

4. Demararea proiectului de reparare si de extindere a retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului

Propunerea Romaniei de comisar european va fi o persoana competenta si integra, nominalizata in urma consultarii partidelor si audiata in comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Cele doua partide se angajeaza sa sustina masuri privind profesionalizarea administratiei, precum eliminarea provizoratului si numirilor politice in functii publice de conducere, inclusiv in Educatie, concursuri organizate transparent, guvernanta corporativa reala pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise in judecata sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, nu au obtinut lucrari, diplome sau alte titluri stiintifice prin plagiat sau furt intelectual si care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR si PNL sustin ca solutia cea mai buna pentru rezolvarea crizei politice o reprezinta alegerile anticipate si vor relua dupa alegerile prezidentiale eforturile de negociere a unui pact politic care sa duca la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajeaza sa acorde votul de investitura guvernului format de dl. Ludovic Orban.”

republica.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2