USR Maramures critica modificarile legilor justitiei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Deputatul USR de Maramures, Vlad Durus, avertizeaza ca, dupa trei zile de dezbatere in Comisia speciala pentru modificarea legilor justitiei, condusa de Florin Iordache, au fost adoptate multe modificari periculoase care schimba legislatia juridica si submineaza independenta magistratilor.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de catre PSD-ALDE-UDMR lasa presedintelui tarii un simplu rol decorativ in procedura de numire a procurorilor si judecatorilor. PSD-ALDE-UDMR refuza sa respecte recomandarile Comisiei Europene din MCV si sa consulte Comisia de la Venetia in legatura cu aceste modificari”, a explicat deputatul USR de Maramures, Vlad Durus, membru in Comisia juridica.

Senatorul PSD Eugen Nicolicea a propus una dintre cele mai periculoase modificari cu privire la independenta procurorilor, care prevede ca „procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea Ministerului Justitiei”, desi initial textul prevedea faptul ca procurorii „se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii”. Practic, procurorii devin subordonati politic lui Tudorel Toader.

Foarte periculoasa este si o alta modificare cu privire la controlul magistratilor de catre comisiile parlamentare. In textul initial al legii se prevedea ca doar „Consiliul Superior al Magistraturii poate verifica daca un magistrat a colaborat cu vreun serviciu de informatii”. In forma propusa de PSD-ALDE, textul este completat cu „verificarea se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul serviciilor de informatii”, inclusiv din oficiu. Comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete vor avea dreptul sa stabileasca daca declaratiile magistratilor cu privire la colaborarea cu serviciile secrete sunt veridice sau nu.

„Aceasta este o incalcare flagranta a principiului separatiei puterilor in stat si un instrument de intimidare a magistratilor, pentru ca se permite unei structuri politice sa ia decizii in legatura cu cariera magistratilor. Cei care ancheteaza si judeca persoane acuzate de fapte de coruptie vor deveni rapid tinta politicienilor cu posibilitatea de a-i destitui de indata din functie. Aspectele care tin de cariera magistratilor nu ar trebui sa fie la indemana altei puteri din stat, asa cum nici magistratii nu pot sa demita parlamentari sau ministri”, a mai spus deputatul USR, Vlad Durus.

Lucrarile Comisiei continua si in aceasta saptamana si urmeaza sa anihileze Inspectia Judiciara si sa infiinteze Directia Speciala de Urmarire a Magistratilor. Parlamentarii USR sunt pregatiti sa se opuna cu argumente solide si fundamentate.

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *