Utilizatorii de WhatsApp din Xinjiang s-au trezit cu numarul de telefon blocat de autoritati

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

whatsapp-statusUtilizatori ai dispozitivelor mobile din regiunea autonoma Xinjiang a Chinei, care au folosit aplicatii mobile ce ruleaza in limbi straine pentru a scapa de restrictiile la internet impuse de guvernul chinez, s-au trezit cu numarul de telefon complet blocat pentru cateva ore, potrivit New York Times, citat de The Verge, transmite Agerpres.

Potrivit cotidianului american, oprirea completa a accesului la serviciile de telefonie mobila a fost anuntata printr-un mesaj text scurt: „In conformitate cu notificarea politiei, vom opri functionarea numarului dumneavoastra de telefon mobil in urmatoarele doua ore in acord cu prevederile legii. Daca aveti intrebari, va rugam sa va adresati unitatii de politie cibernetica afiliata sectiei de politiei din apropierea dumneavoastra cat mai curand posibil”.

Aceasta masura luata de autoritatile chineze ii vizeaza pe acei utilizatori de dispozitive mobile care au descarcat aplicatii mobile ce ruleaza in limbi straine, spre exemplu serviciul de mesagerie WhatsApp sau Telegram, sau care folosesc retele private virtuale (VPN) in incercarea de a trece de filtrele de internet stabilite de autoritati, cunoscute ca pachetul ‘Great Firewall’.

O femeie care a incercat sa isi cumpere cateva lucruri de pe un portal strain de cumparaturi nu intelegea ce i s-a intamplat cand a primit mesajul respectiv pe telefon in care era anuntata ca i-a fost intrerupta functionarea numarului de telefon, scrie The New York Times.

Un rezident din regiunea Xinjiang al carui numar a fost suspendat s-a deplasat la o sectie de politie din Urumqi si odata ajuns acolo a fost mirat cand a vazut ca trebuie sa stea la coada, pentru ca mai avea alte 20 de persoane inainte care doreau sa afle de ce le-a fost suspendat numarul de telefon. Majoritatea celor care se aflau la coada erau straini si nu intelegeau ce se intampla.

In 2009, in urma demonstratiilor si luptelor de strada din aceasta regiune, guvernul a oprit functionarea serviciilor de internet aproape sase luni.

Oficiali chinezi au reiterat saptamanile trecute, dupa decapitarea unui cetatean chinez de catre Statul Islamic, ca masurile de filtrare a accesului la internet au ca scop evitarea ascunderii teroristilor sau gruparilor care planuiesc atentate prin aplicatiile straine ce ofera servicii de mesagerie criptate, scrie New York Times. China Unicom si China Mobile nu au dorit sa faca niciun fel de comentarii pe marginea acestei chestiuni, potrivit cotidianului amintit.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2