Utopie sau distopie? Provincia primarului Chereches, proiectul despre care partenerii sai au aflat de pe Facebook

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O provincie a Transilvaniei de Nord, asta isi doreste primarul Catalin Chereches, citat de media centrala, care a anuntat un soi de asociere intre Maramures si trei dintre judetele invecinate. ”Vom lansa pana in 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a presedintilor de consilii judetene de la Maramures, Satu Mare, Salaj si Bistrita-Nasaud, a primarilor municipiilor resedinta de judet de la Baia Mare, Satu Mare, Zalau si Bistrita, alaturi de primarii de orase si municipii din cele patru judete. Scopul este consolidarea statului roman prin dezvoltare economica a zonei, o orientare spre competivitatea globala. Nu dorim sa aparem ca o replica a Aliantei Vestului, nu suntem un proiect cu tenta politica, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord”, a spus Chereches, conform mediafax.

Nu se doreste o replica a Aliantei Vestului, dar tocmai la cateva zile de la semnarea parteneriatului dintre Cluj, Arad, Timisoara si Oradea vine aceasta copiuta fusarita pe genunchi, despre care cei mentionati de edilul baimarean nu stiu mai nimic. Unii au aflat din media, altii au primit un telefon si gata.

Spre exemplu, primarul din Sighetu Marmatiei nu a primit o astfel de propunere. Nici edilul din Carei nu a auzit de Alianta Transilvania de Nord, acesta considerand ca: “nu poti sa sari la oala din care se imparte carnea ca vrei si tu, fara sa ai niste idei si proiecte bine conturate”.

Despre primarul din Satu Mare putem sa va spunem doar ca omul e greu de gasit. Secretara de cabinet ne-a explicat ca numarul telefonic de serviciu este “la secret”. Si cum nu ne-am multumit doar cu atat, am apelat la colegii de la Informatia zilei de Satu Mare. Jurnalistii de aici ne-au spus ca au reusit sa-l prinda pe primar la finalul sedintei de CL si acesta le-a spus ca nu va intra in nicio alianta pana nu e scris negru pe alb.

Edilul din Zalau a fost sunat de Chereches, insa si acesta doreste sa vada exact despre ce este vorba. Primarul din Bistrita este plecat din tara intr-o delegatie, iar omul nu poate raspunde la telefon. Probabil a aflat de pe Facebook despre provincia lui Chereches.

Nici presedintii Consiilor Judetene din zona nu sunt mai racordati la planurile de viitor ale edilului baimarean. Acestia nu au avut discutii pe aceasta tema.

Iata ce spun sefii din administratia locala pe care Chereches i-a bagat in provincia sa.

Horia Scubli, primar Sighetu Marmatiei: “Mi se pare o mare porcarie, niciodata Guvernul Romaniei nu va face surse de finantare distincte pentru Alianta Nord, pentru Alianta Vest. Nu! Ele vor fi derulate printr-un Program National. Asa, toata lumea face aliante. Mie mi se pare un lucru care da mai mult spre anul preelectoral care urmeaza. Cu siguranta, sunt lucruri de imagine pentru ca niciun Guvern nu face legi speciale pentru o anumita alianta sau pentru un anumit grup de interese, indiferent de primar si indiferent de ce culori au. Nu exista fonduri europene pe acest criteriu. Cei care vorbesc nu au lucrat pe niciun proiect in viata lor. Nu am primit nicio propunere de a intra in Alianta. Discutiile pe care le-am avut au fost cu cei trei primari de la noi. Erau pe langa subiect, pentru ca ei nu au lucrat niciodata pe proiecte.”

Eugen Kovacs, primar Carei: “Nu mi s-a facut propunerea de a intra in Alianta Transilvania de Nord. Daca mi se va face aceasta propunere nu stiu daca voi intra in aceasta asociere. Eu am mai intrat in aliante si nu au avut niciun rezultat. Acum vad ca e febra aceasta cu aliantele, insa eu sunt constient ca nu curg banii cum am vrem noi. Eu doresc sa accesez bani europeni, am depus proiecte in valoare de 25 milioane de euro, am si castigat, mai sunt inca sapte proiecte de cel putin 10 milioane de euro pentru care voi semna finantarea, deci noi ce realizam, realizam din bani europeni. Daca mai apare o oportunitate, sunt deschis, dar nu merge, cum se crede.”

Ionel Ciunt, primar Zalau: “Am avut o discutie telefonica cu primarul Municipiului Baia Mare. Mi-a creionat cateva idei pe care le are in legatura cu aceasta asociere sau asociatie. Ramane sa imi trimita un material din care sa-mi formez o opinie. Dupa Sarbatori, prin ianuarie, urmeaza sa avem o intalnire si o discutie mai in amanunt legat de acest subiect. Discutia pe care am avut-o cu domnul primar Chereches, in sensul acesta, o pot aprecia ca fiind o propunere, dar parerea mea este ca e benefica o astfel de asociere, daca vom reusi sa cream un nucleu impreuna, respectiv primariile si consiliile judetene din alianta respectiva. Sa fie un nucleu pe langa Comisia Europeana. Asta pentru a avea o structura formata din trei, patru persoane care sa fie la Bruxelles si sa putem face o absortie mai bune sau mai rapida a fondurilor europene.”

Gabriel Zetea, presedinte Consiliul Judetean Maramures: „Consiliul Judetean Maramures nu refuza participarea in nicio structura asociativa a administratiilor locale, gen asociatii de dezvoltare, daca la asta se refera initiativa domnului primar si, extrem de important de mentionat, daca aceste structuri nu depasesc cadrul constitutional si statutul unitar al Romaniei.”

Referitor la discutiile legate de acest subiect, Gabriel Zetea a mentionat ca nu a avut inca.

Radu Moldovan, presedinte Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud: „Sunt plecat din tara acum. Nu pot face comentarii cu privire la provinciile domnului Chereches.” Intrebat daca a avut vreo discutie pe aceasta tema cu Catalin Chereches sau cu altcineva, presedintele CJ Bistrita Nasaud a raspuns negativ. „Nu, nu am avut, nu!”

Referitor la planurile de viitor ale „sfintei aliante”, primarul, fara sa aiba o copiuta concreta si valabila, le-a facut program tuturor edililor si sefilor de consilii judetene, precizand faptul ca lansarea Provinciei Transilvania Nord va avea loc prima data la Bucuresti, iar ulterior la Bruxelles.

Doamne, ajuta! Sa fie primit!

Foto: Arhiva – ZiarMM.ro, Ziarul de Salaj, opiniedecarei.com, propolitica.ro

Cipri Dragos si Ana Avram

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2