Val de accidente pe partiile de schi din Maramures

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

salvamont-partie-accident-schiIn perioada sarbatorilor de iarna, ca urmare a racirii vremii si a ninsorilor din zona montana, partiile de schi din judetul nostru au fost deschise, asteptand publicul iubitor de sporturi de iarna. Din nefericire au aparut si evenimente nedorite (accidente pe partie) pentru salvarea lor fiind necesara interventia echipajelor formate din jandarmi montani si reprezentanti ai Salvamontului, informeaza Jandarmeria Maramures printr-un comunicat de presa.

In perioada 2-3 ianuarie, jandarmii montani din cadrul Postului de Jandarmi Montan Cavnic, impreuna cu reprezentanti ai formatiunii Salvamont Cavnic, au supravegheat partiile de schi.

Sambata, 2 ianuarie, in jurul orei 11.15, patrula de jandarmerie montana aflata in serviciu in zona partiei  de schi “Icoana” din statiunea Cavnic a fost sesizata de catre o persoana ca sotia acestuia a alunecat pe gheata in fata centrului de inchirieri de la partia  de schi “Icoana” din localitatea Cavnic si crede ca si-a fracturat mana, in acel moment patrula montana competenta pe zona respectiva impreuna cu o echipa Salvamont s-au deplasat la fata locului unde i-au acordat primul ajutor victimei T.I.Melania in varsta de 39 de ani, cu domiciliul in Curtea De Arges, judetul Arges, care prezenta dureri mari la mana dreapta in zona incheieturii unde de asemenea avea si o deformare. I s-a imobilzat membrul superior drept cu atela si fasa elastica, dupa care a fost indrumata la Spitalul Judetean “dr. Constantin Opris” din Baia Mare.

De asemenea, la ora 11:35 in data de 2 ianuarie, in zona partiei de sanius amenajata la baza partiei de schi “Icoana”, o patrula de jandarmi a observat cum a fost accidentata o persoana de sex feminin de catre o alta persoana. I s-a acordat primul ajutor de catre patrula de jandarmi si reprezentantii Salvamont victimei F.C. Beatrice in varsta de 41 de ani, cu domiciliul in Baia Mare, care acuza dureri mari la piciorul stang, dupa care aceasta a fost  coborata la baza partiei pe sanie de unde a fost preluata de sotul acesteia, deplasandu-se cu masina personala spre Spitalul Judetean “dr. Constantin Opris” din Baia Mare.

La ora 13.35, reprezentantii grupei Salvamont Cavnic au solicitat sprijinul unei patrule montane pentru a ajuta o persoana de sex feminin care era cazuta pe partia Icoana. Aceasta acuza dureri grave la spate. Ajunsi la fata locului jandarmii montani au luat masuri de izolare a zonei, iar dupa aceea i-au sprijinit pe cei de la salvamont sa o ridice de pe partie si sa cobore victima la punctul de prim ajutor unde a fost tinuta la caldura timp de 30 de minute pana la sosirea unui echipaj SMURD, care a preluat-o si transportat-o la  Spitalul Judetean “dr. Constantin Opris” din Baia Mare. In urma verificarilor  s-a constatat ca victima se numeste V. L. Roxana in varsta de 33 de ani, cu domiciliul in sat Floresti, comuna Floresti, judetul Cluj.

Un alt caz s-a petrecut la ora 17.20, pe 2 ianuarie, in timpul serviciului de patrulare pe partia  de schi “Roata 1” din localitatea Cavnic, jandarmii montani au observat la baza partiei o persoana de sex feminin care se afla asezata pe sezut tinandu-se cu mainile de genunchiul drept. Victima B.P.Ileana in varsta de 23 de ani, cu domiciliul in Cluj-Napoca, a declarat ca a cazut cu schiurile si ca are dureri foarte mari la genunchiul drept. S-a procedat la asigurarea zonei de catre patrula montana, dupa care acestia au anuntat serviciul Salvamont Cavnic. In urma evaluarii primare s-a constatat ca persoana in cauza prezenta o inflamatie destul de mare deasupra genunchiului drept. Dupa sosirea celor de la Salvamont, victimei i s-a aplicat o fasa peste genunchi, dupa care victima a fost transportata pe brate pana la soseaua DJ 109f de unde a fost preluata de apartinatori si transportata la Spitalul Judetean “dr. Constantin Opris”  din Baia Mare, deoarece acestia au refuzat prezenta unei ambulante .

Duminica, 3 ianuarie, la ora 14:30,  salvamontistii in colaborare cu o patrula de jandarmi montana au acordat primul ajutor unei persoane de sex feminin accidentate  la partia de tubing amenajata la baza partiei “Icoana” din localitatea Cavnic. Victima B.M. Klara in varsta  de 25 ani, cu domiciliul in Gherla, judetul Cluj, acuza dureri foarte mari la nivelul cefei in urma unei sarituri cu tubingul peste o denivelare. I  s-a efectuat evaluarea primara si i s-a aplicat un guler cervical, dupa care a fost transportata la caldura in punctul de prim ajutor pana la sosirea echipajului SMURD.

La ora 15:15, in 3 ianuarie, un intructor de schi de la baza partiei “Icoana” din localitatea Cavnic a solicitat sprijinul jandarmilor montani pentru a internevi in cazul unei persoane care si-a pierdut cunostinta si tremura. Ajunsi la fata locului, jandarmii montani impreuna cu salvamontistii au identificat o persoana de sex masculin, stabilind ca se numeste O.M. Ionut, in varsta de 13 ani, cu domiciliul in Baia Mare, care avea momente de inconstienta si tremura. Acestuia i s-au aplicat masuri specifice de prim ajutor pana la sosirea unui echipaj SMURD aflat in apropiere.

De asemenea, la ora 16:45, tot in aceeasi zi, a avut loc un alt accident in apropierea partiilor de tubing si sanius. Un barbat si doua fetite au iesit din zona partiei de sanie intrand cu viteza intr-un snowmobil parcat langa centrul de inchirieri. Patrula de jandarmi montana a anuntat salvamontistii aflati in zona, dupa care au acordat primul ajutor fetitei in varsta de 9 ani, singura accidentata in urma coliziunii. Aceasta prezenta excoriatii si sangera la nivelul tibiei. I s-a aplicat un pansament steril si fasa, urmand sa fie transportata de catre parintii acesteia la un centru medical pentru investigatii amanuntite. In urma verificarilor s-a constatat ca victima se numeste Muresan Andreea Mihaela, in varsta de 9 ani, cu domiciliul in Baia Mare.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *