Valea Usturoiu – Dintr-o frumusete a orasului, a ajuns rusinea Baii Mari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Baia Mare este un oras imbatranit, cu multi pensionari, majoritatea fosti mineri sau lucratori pe platformele industriale. Oameni in mare parte bolnavi, cu probleme de obezitate, afectiuni pulmonare si mobilitate fizica redusa. Ei, dar si restul baimarenilor, au nevoie de miscare si posibilitatea deplasarii in natura, pentru a scapa de praf, zgomot si caldura sufocanta din oras.

Patrimoniul verde al municipiului a fost decimat in ultimii cinci ani prin toaletare excesiva, sute de arbori sanatosi, dar ne agreati estetic, fiind taiati si inlocuiti cu platani. Acestia cresc incet, dar sunt unii din cei mai puternici agresori din natura, perisorii acestora cauzand inflamatii ale cailor respiratorii. Din acest punct de vedere, al lipsei de interes si neimplicarii, specialistii spun ca Parcul „Regina Maria” constituie un risc pentru copii si bolnavi, motiv pentru care acestia sa isi doreasca deplasarea catre padurile limitrofe, in special pe Valea Usturoiu.

Doar ca in zona respectiva avem o noua mostra a neputintei unei administratii publice, mai preocupate de spectacole decat de nevoile cetatenilor. Deplasandu-se recent pe strada Petofi Sandor, catre fosta Cabana „Usturoiu”, Zoli bacsi, un fost maistru principal la o uzina mecanica, se izbeste zilnic de realitatea crunta a dezinteresului. Drumul este spart si neamenajat, vegetatia a scapat de sub control, invadand vechea cale de acces plina acum de gropi si noroi, albia si malurile paraului Usturoiu sunt lasate de izbeliste, fiind sufocate de gunoaie, desi la cateva sute de metri se afla Ocolul Silvic Baia Mare si un canton forestier.

„Toata tineretea si maturitatea mea faceam mici excursii prin zona, urcand pe Valea Usturoiului catre dealurile impadurite din zona. Am peste 70 de ani si acum ma deplasez mai greu, iar pe drumul acesta mi-e aproape imposibil. Vedeti cum arata! Cat despre parc, e plin de tot felul de oameni pe biciclete, rotile, placi, insotiti de caini care lasa in urma mizerie. Nu-mi mai recunosc orasul in care m-am nascut si am trait o viata! Trebuie facut ceva. E plina valea si raul de plastic, hartii si resturi de la cei care confunda natura cu groapa de gunoi. Ce pacat… ce pacat!”

E clar ca trebuie facut ceva, iar traseul pitoresc redat pentru promenada. Cat poate fi de scumpa o nivelare si pietruire, daca nu chiar asfaltare, pe o portiune de cateva sute de metri, amenajarea unor locuri de popas cu banci pentru varstnici, cateva toalete publice (exista Legea 54/2012 – Legea picnicului), iar garda de mediu si politia locala sa patruleze in orele de varf, amendandu-i pe cei care nu respecta regulile? Nu ajunge doar sa constatam, trebuie si noi sa luam atitudine. Oare Baia Mare nu este orasul nostru, al tuturor celor care locuim aici?

Mihai POPA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. tolnai

    sa nu mai vorbim de “creatia artistica” de pe Valea Usturoiului a lui Pop Sorin zis “Soricelul”… dezastru ce a facut omul acela acolo cu constructiile lui…catastrofa.. si nimeni nu zice nimic, nu ia nici o masura, nici macar viteazul nostru primar dl. Chereches.. care se pare ca e “pisicut” in fata “soricelului”…

    Reply
  2. Golgot Alexandra

    Un articol mizerabil, si nu sunt deloc fan Kake. Dimpotriva. Nenea care are o problema cu ”tot felul de oameni pe role si biciclete” ar face bine sa isi aminteasca ca este o tara libera si fiecare are dreptul la miscare in parc, in limita decentei, si cei cu caini acolo sa curete dupa ei si gata. Ati gasit ceva fost comunist sa ii luati interviu ? Femeile la cratita si ”tot felul de oameni” din astia…. Penibil jurnalism, nu pot sa zic mai mult. Si pozele.. unde sunt muntii de gunoaiem, daca tot ati vorbit de asta in articol. Se vede un singur pet pe jos, si prima poza si ultima sunt in aceeasi locatie, ati schimbat doar unghiul, v-a fost lene sa face niste poze reprezentative. Singura parte cu care sunt de acord este ca aproapte toti copacii din oras au fost taiati fara judecata, in bataie de joc. Daca vreti un articol care sa indrume lumea la civilizatie atunci nu dati citate din comunisti uscati care urasc pe toata lumea, da un miros ra…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2