Valsul romanului Eugen Doga, a patra capodopera muzicala a secolului XX

PNL

Doga

Este considerat cel mai mare compozitor roman in viata, iar muzica sa a rasunat in importante sali de concerte din lume, a fost coloana sonora a unor filme de succes sau a putut fi auzita in spectacole de teatru. Valsul care l-a facut celebru a fost ales de rusi, in aceasta iarna, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. Talentul incontestabil al lui Eugen Doga este recunoscut acum si de UNESCO, pentru care valsul inclus in coloana sonora a filmului “Gingasa si tandra mea fiara” este numit a patra capodopera muzicala a secolului XX.

In Romania comunista, numele lui Eugen Doga a devenit cunoscut mai mult odata cu filmele ”Lautarii” si ”Satra”, regizate de alt basarabean, Emil Loteanu,  insa creatiile sale insumeaza lucrari de balet, cvartete, melodii lirice, muzica pentru piese de teatru si peste 200 de filme. Tot el a compus coloana sonora a filmului de animatie ”Maria Mirabela”, realizat de Ion Popescu Gopo.

Pentru productia “Gingasa si tandra fiara” a scris celebrul sau vals, ale carui acorduri s-au facut auzite in toata lumea. Conform unei decizii speciale a UNESCO, ”valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerandu-l drept cel mai bun vals al secolului respectiv”, se arata intr-un comunicat trimis de Centrul de Promovare si Comunicare a FIE Iasi.

Supranumit “Maestru in arta, Artist al Poporului si Om al Mileniului”, Eugen Doga, nascut la 1 martie 1937 in satul Mocra din Transnistria, a adunat pe parcursul vietii numeroase distinctii si premii nationale si internationale, fiind inscris in lista celor 200 de personalitati ale lumii.

Piesele sale se regasesc intr-un top international realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, in Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrarile “Gramofon” pe pozitia a 83-a, iar “Dulcea si tandra mea fiara” s-a clasat pe locul 94.

Eugen Doga este recunoscut la nivel international, alaturi de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1