Valurile de caldura influenteaza si modifica negativ comportamentul uman

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Valurile de caldura influenteaza si modifica negativ comportamentul uman, avertizeaza un grup de experti francezi intr-un editorial publicat pe site-ul madame.lefigaro.fr, informeaza AGERPRES.

In perioadele de canicula, oamenii isi misca cu dificultate picioarele — ce par tot mai ingreunate — de la statiile de metrou si pana la cladirile de birouri in care lucreaza, printre suspine si gemete. Se simt goliti de energie si sunt mai iritabili ca de obicei. Este vina valurilor de caldura, care modifica negativ comportamentul uman. Remi Mifsud (medic la Paris), Alexandra Murcier (dietitician-nutritionist) si Xavier Ballongue (medic generalist) aduc o serie de precizari in legatura cu acest fenomen.

Un tonus aproape de zero

Caldura are un impact direct asupra starii de oboseala. „Cand este foarte cald, temperatura corpului creste. Organismul trebuie atunci sa cheltuiasca mai multa energie pentru a o regla. Acest lucru provoaca oboseala brusca, dureri de cap si, uneori, stare de greata”, explica Alexandra Murcier.

De altfel, pierderea de apa, in special pierderea de sare prin transpiratie, oboseste corpul. „Cand transpiram, pierderea acestor doua elemente provoaca o cadere de tensiune. Trebuie, deci, sa compensam, amestecand putina sare in sticla cu apa. Atentie! Trebuie sa bem in cantitati mici, pentru a nu provoca o diluare a apei in sange, fapt ce ar declansa o indispozitie generala”, a avertizat medicul Remi Mifsud.

Capacitati sportive diminuate

Daca meteorologii anunta temperaturi de 30 de grade Celsius, nu incercati sa va doborati recordul de rezistenta. „Capacitatile noastre musculare scad odata cu caldura. Ne deplasam cu dificultate si avem o rezistenta mai putin buna in sport, mai ales daca nu ne hidratam suficient”, a subliniat medicul dietetician-nutritionist Alexandra Murcier. „Ne este greu, de asemenea, sa ne recuperam si ne pierdem putin din reflexe. Astfel, nu mai putem sa reusim sa mergem repede”, a explicat si medicul Remi Mifsud.

O pierdere a apetitului

Prezentam mai jos regulile care trebuie respectate pe timp de canicula:

Beti apa inainte de a vi se face sete, in mici cantitati, pe parcursul intregii zile, la temperatura camerei.
Evitati activitatile sportive la orele din timpul zilei in care se inregistreaza cele mai ridicate valori de temperatura.
Oferiti-va un timp mai indelungat de recuperare dupa sedintele de sport.
Privilegiati fructele si legumele pentru a va hidrata.

„In realitate, nu este vorba ca ne este mai putin foame, ci pur si simplu corpul are nevoie de mai putine calorii odata cu cresterea temperaturii. Astfel, avem pofta sa mancam mai lejer”, afirma medicul Xavier Ballongue. In schimb, in timpul iernii, corpul arde mai multe calorii pentru a se incalzi, fapt care sporeste senzatia de foame.

In timpul valurilor de caldura, organismul uman este mai ocupat sa isi scada temperatura decat sa se gandeasca la hrana. „El evita sa depuna alte eforturi, precum acela de a manca si de a digera”, a explicat Alexandra Murcier.

O stare de iritabilitate

Atunci cand temperaturile cresc, ele pot avea o influenta negativa asupra starii de dispozitie. „Transpiram si ne simtim dezagreabil. Concluzia: devenim iritabili si ne enervam mai repede”, explica medicul Remi Mifsud. „Iar caldurile puternice ne enerveaza si mai mult, intrucat nu suntem obisnuiti cu ele”.

Xavier Ballongue tine totusi sa precizeze si efectele pozitive ale razelor solare: „Soarele are, global, mai multe efecte pozitive decat negative. El e bun pentru moral, este un excelent antidepresiv”.

O scadere a libidoului

Desi revenirea zilelor insorite in timpul primaverii ii „innebuneste” in general pe hormoni, puternicele calduri estivale pot sa inhibe in unele cazuri dorintele sexuale. „Atunci cand se inregistreaza peste 30 de grade Celsius la umbra, nu avem chef sa prestam o activitate intensa. Temperatura ne influenteaza forma de moment, fapt care poate sa determine o scadere de moment a libidoului”, a explicat Alexandra Murcier.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2