Variatiile genetice naturale ne pot face sa castigam 2 cm in inaltime

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

83 de noi variatii genetice au o puternica influenta asupra inaltimii oamenilor, contribuind la pierderea sau la castigarea a peste 2 centimetri, potrivit unui nou studiu publicat miercuri in jurnalul stiintific „Nature”. Cercetarea completeaza un alt studiu, efectuat in 2014, potrivit caruia aproape 700 de variatii genetice sunt raspunzatoare de determinarea inaltimii unei persoane, informeaza AGERPRES.

Noua descoperire a oamenilor de stiinta ar putea contribui la dezvoltarea de medicamente pentru a ajuta persoanele care au o talie mica sau la identificarea celor care prezinta un risc de a dezvolta maladii asociate procesului de crestere, informeaza AFP.

Descoperirea acestor variatii genetice se bazeaza pe un vast studiu realizat de o echipa internationala de oameni de stiinta formata din peste 300 de cercetatori de pe cinci continente. Cercetarea a fost facuta utilizand informatiile genetice de la 711.428 de persoane.

Studiile anterioare au demonstrat ca inaltimea unei persoane depinde in proportie de peste 80% de mostenirea sa genetica, oamenii inalti avand tendinta de a avea copii inalti si viceversa.

Aceasta diversitate genetica, dar si anumite mutatii, pot fi mostenite atat de la tata cat si de la mama sau de la ambii parinti.

Exista, de asemenea, si influente neereditare, printre care se numara factori asociati alimentatiei si mediului inconjurator.

„Ultima noastra descoperire semnifica faptul ca putem explica acum peste un sfert dintre factorii ereditari implicati in influentarea inaltimii unei persoane”, a declarat Andrew Wood de la Universitatea Exeter, co-autor al studiului.

O cincime dintre variatiile genetice care influenteaza inaltimea au fost deja identificate (aproape 700 in total) de aproape 450 de experti americani, europeni si australieni, reuniti sub egida Consortium GIANT (International Genetic Investigation of Anthropometric Traits) in urma studierii ADN-ului a peste 250.000 de persoane din Europa, in 2014. Majoritatea acestor tipuri de mutatii obisnuite influenteaza inaltimea cu maximum 1 milimetru, insa 24 dintre 83 de mutatii contribuie la depasirea acestei valori.

Cercetatorii au examinat mai in detaliu doua dintre modificarile identificate la o gena numita STC2. Doar una dintr-o mie de persoane poseda una dintre aceste mutatii, ceea ce le confera unul pana la doi centimetri in plus fata de indivizii care nu o au. Acest lucru face din aceasta gena STC2 si din proteinele sale „o tinta terapeutica pentru staturi mici”, dupa cum afirma dr. Joel Hirschhorn de la Spitalul de Copii din Boston care a luat parte la studiu.

Cercetarile au demonstrat ca oamenii inalti tind sa aiba mai mult succes in viata, mai arata sursa citata. Pe de alta parte, acestea au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san sau de prostata, dar si un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole