Vasilescu: Angajatorii care califica someri pot primi de la stat 250 de euro/lunar pentru fiecare persoana angajata

Reclame home 1
Reclame home 1

Angajatorii din orice domeniu de activitate, care angajeaza si califica someri la locul de munca, pot primi din partea statului 250 de euro lunar pentru fiecare persoana angajata, banii provenind din fonduri europene, a anuntat, joi seara, la Antena 3 ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, informeaza AGERPRES.

‘La ora actuala exista o criza foarte mare de forta de munca in piata si noi am pregatit un proiect de lege, inclusiv cu normele de aplicare in acest sens. De maine daca vreti, orice angajator poate sa mearga la AJOFM, la oficiile pentru plasarea fortei de munca din judete, si sa ceara de acolo someri pe care sa-i angajeze, chiar necalificati fiind, si primeste pentru ei salariul minim pe economie din partea statului, cu finantare europeana. Avem aproape jumatate de miliard din fonduri europene pentru a plati aceste salarii, pentru a forma forta de munca, pentru ca noi avem o problema in Romania, din acest punct de vedere”, a spus Olguta Vasilescu.

Aceasta a dat exemplul unei fabrici de automobile, care in cazul in care are nevoie de strungari poate angaja someri pe care ii formeaza la locul de munca, iar statul ofera angajatorului 250 de euro pentru fiecare angajat, cu conditia ca acesta sa elibereze dupa perioada de formare un certificat de calificare in meseria respectiva.

„Avem cazul unei fabrici de automobile, care are nevoie de strungari, iar in piata nu mai sunt strungari la ora actuala si atunci merge la AJOFM, cere un somer sau mai multi, poate sa ceara cati angajati are nevoie, sa zicem 10 persoane necalificate, pentru a le angaja si a le forma la locul de munca. Statul automat ii plateste 250 de euro lunar pentru fiecare dintre aceste persoane angajate. Singura obligatie a angajatorului este ca peste un an, doi sau trei, depinde cat dureaza perioada de formare, sa-i elibereze un certificat de ucenicie, ca este specializat in strungarie, ca este deja strungar. In acest moment castiga angajatul, pentru ca el este somer si se angajeaza.

Mai mult decat atat, se califica la locul de munca intr-o meserie. Chiar daca ulterior vrea sa plece, el are o calificare. Castiga si angajatorul — pentru ca statul, practic, ii subventioneaza plata acestui angajat — si, de asemenea, castiga statul roman, pentru ca fara sa faca niciun efort financiar, avand in vedere ca banii provin din fonduri europene, nu mai plateste indemnizatia de somaj pentru persoana respectiva si califica in mod gratuit aceea persoana. Mai mult, ii retine si partea de contributie din salariu. Deci, toata lumea castiga”, a explicat ministrul Muncii.

Vasilescu a precizat ca, pana in prezent, au fost foarte multe intalniri cu mediul de afaceri pe acest subiect si nu intelege de ce mediul privat nu vrea sa acceseze acesti bani.

„De fiecare data le-am spus acelasi lucru: ‘Luati-ne banii! Nu intelegem de ce nu vreti sa accesati aceste fonduri europene’. Aceasta masura este valabila pentru orice fel de activitate, cu conditia sa aiba un furnizor de formare profesionala, sa fie cineva care sa faca si partea teoretica, insa nici asa nu avem o problema, pentru ca fie se acrediteaza la Ministerul Muncii, fie gaseste un ONG de pe piata care poate face acest lucru”, a subliniat ministrul Muncii.

De asemenea, Lia Olguta Vasilescu a adaugat ca masura este valabila si pentru tinerii care au facultate, pentru stagiari, pentru acestia statul oferind 300 de euro lunar.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2