Vasilescu (BNR): Leul s-a miscat rapid in jos, dupa 1 ianuarie, dar nu atat de rapid incat sa ingrijoreze

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Deprecierea monedei nationale in raport cu euro este de 0,6% si doar in situatia in care aceasta se depreciaza cu peste 4-5% intervine rigoarea de analiza a Bancii Centrale, sustine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza AGERPRES.

„Este limpede ca moneda nationala s-a miscat rapid, in jos, dupa 1 ianuarie, dar nu atat de rapid incat sa ingrijoreze pe cei care fac o analiza riguroasa a pietei. Cartile scriu ca atunci cand o moneda, indiferent pe ce piata, se depreciaza cu peste 4% sau 5%, abia atunci intervine o situatie care trebuie analizata in perspectiva unor interventii ale Bancii Centrale. La noi deprecierea este de 0,6%, care nu intra in nicio rigoare de interventie a Bancii Centrale. Spun asta pentru ca in spatiul public apare frecvent intrebarea: ‘Ce face BNR? De ce nu intervine BNR?’.

In primul rand, Banca Nationala, ca nicio banca centrala de altfel, nu va putea si nu va face niciodata vreo interventie impotriva cursului natural al monedei. Acest curs natural este determinat de cauze care nu sunt in piata valutara, ci din piata extra-valutara. Motivele deprecierii sunt din afara pietei valutare”, a explicat Adrian Vasilescu, la Digi24.

Oficialul BNR a explicat, totodata, ca in momentul in care se apreciaza sau se depreciaza excesiv piata valutara locala „ne uitam in jur, pentru ca suntem intr-o regiune”.

„In momentul in care se apreciaza sau se depreciaza excesiv piata valutara locala ne uitam in jur, pentru ca suntem intr-o regiune in care, in aceste zile, dupa 1 ianuarie, forintul a avut un moment de depreciere la jumatatea acestei luni, dupa care si-a regularizat cursul si a intrat intr-un mers normal, coroana ceha sta bine, iar zlotul polonez este stabilizat. (…) Sunt cateva cauze care tin si de particularitatile noastre. Una, nu este intai si intai Ordonanta (Ordonanta 114 de aplicare a unor masuri fiscal-bugetare, n.r.) pentru ca foarte multi spun asta.

Este si ordonanta, dar mai intai este balanta de plati, balanta comerciala care se reflecta pe urma in balanta de plati. Faptul ca Romania a importat anul trecut fata de export marfuri de peste 1 miliard de euro in fiecare luna a creat o situatie speciala pe piata valutara. Deci, piata valutara se uita intai si intai la ce se intampla in balanta comerciala. Cat importa o tara, cat exporta si care este diferenta dintre import si export.

Doar daca exportul e bun, importul merge mai repede decat exportul. Atunci, cursul leu – valuta este primul mecanism care intervine pentru a reechilibra lucrurile in economie. Importam atat de mult pentru ca avem o cerere de consum mare care nu poate fi acoperita de oferta interna, de marfuri si servicii. Pentru a se acoperi aceasta cerere se apeleaza la importuri. Importatorii sunt stimulati sa aduca marfuri de afara”, a mentionat consultantul de strategie al BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, vineri, un curs de 4,6975 lei pentru un euro, in crestere cu 0,85 bani (+0,18%) fata de cotatia anuntata joi.

De asemenea, leul a pierdut teren in fata dolarului american, care a ajuns la 4,1192 lei, in crestere cu 0,66 bani (0,16%), fata de cursul de joi, respectiv 4,1126 lei/dolar.

Pe de alta parte, moneda nationala s-a apreciat fata de francul elvetian, cu 0,12 bani (-0,03%). Astfel, cotatia francului a ajuns la 4,1441 lei, comparativ cu 4,1553 de lei/franc cu o zi in urma.

Gramul de aur s-a ieftinit cu 0,92 lei (-0,54%), pana la 170,2283 lei, de la 171,1534 lei, cat se stabilise in sedinta precedenta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2