septembrie 19, 2021

Vasilescu: Nu renuntam la Pilonul II de pensii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nu exista riscul de a se renunta la Pilonul II de pensii, care, chiar daca are management privat, este al statului, a explicat vineri Lia Olguta Vasilescu, intrebata daca intr-un final se va renunta la Pilonul II de pensii, informeaza AGERPRES.

“Nu exista asa ceva. Nu. Pana la urma Pilonul II e al statului, chiar daca are management privat. Cum sa renuntam, e o legislatie, sunt foarte multi oameni care apartin de acest pilon. Cum sa renuntam”, a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Intrebata daca va mai avea loc cresterea transferului contributiei individuale datorata la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cat era prevazut pentru anul 2016, acesta a afirmat ca acel procent a fost stabilit intr-o perioada in care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar ca acum nu crede ca mai este cazul ca procentul sa fie urcat in fiecare an.

De asemenea, acesta a spus ca s-a discutat cu administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II.

Lia Olguta Vasilescu declarat ca, in ceea ce priveste Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contributiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizata din cauza intoarcerii sarcinii fiscale, in conditiile in care salariile pe brut cresc cu 20%, dar in suma nominala, cat a fost virat anul acesta catre Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat si anul viitor.

In prezent, contributia virata catre fondurile de pensii private este 5,1% din salariul brut, nivel nemodificat in ultimii doi ani.

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Iulius Postolache, arata, recent, ca orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi in detrimentul milioanelor de participanti care vor beneficia de pensie din acest sistem.

Pilonul II de pensii a facut obiectul unor declaratii politice in ultima perioada, care au avansat atat ideea desfiintarii cat si posibilitatea ca acesta sa devina optional.

Fondurile participante la Pilonul II aveau in septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanti si 7 miliarde de lei castig net pentru participanti.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2