Venezuela: Armata, in piete pentru a se ”razboi” cu preturile

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Circa 50 de militari inarmati cu pusti erau desfasurati miercuri printre standurile cu legume si fructe din piata Coche, una dintre cele mai importante din Caracas, pentru a combate “un razboi economic” declansat – potrivit guvernului – de opozitie cu scopul de a face sa creasca preturile, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Din ordinul presedintelui socialist Nicolas Maduro, guvernul a inceput in aceasta saptamana “ocuparea temporara” a 97 de piete municipale, a indicat miercuri Tareck El Aissami, ex-vicepresedinte al tarii, responsabil de acum de noul Minister al Industriei si Productiei.

“Am descoperit indicii de specula, de acaparare si de alterare frauduloasa a preturilor”, a afirmat Aissami pentru televiziunea de stat VTV.

Tara petroliera, Venezuela a intrat intr-o severa criza economica si salariile localnicilor nu rezista in fata hiperinflatiei asteptate la 13.800% in 2018 de FMI si chiar la 200.000% – potrivit parlamentului controlat de opozitie.

Aceasta interventie militara este “o perdea de fum”, critica miercuri un vanzator de legume din piata Coche, unde numerosi comercianti isi inchisesera standurile, avertizati de sosirea militarilor.

“Avem nevoie ca ei sa faca ordine”, afirma insa la randul sau un client obisnuit al pietei.

Desfasurarea armatei in piete fusese anuntata de presedintele Maduro la putin timp dupa realegerea sa in 20 mai, in urma unui scrutin boicotat de opozitie si criticat vehement de comunitatea internationala.

Preturile produselor alimentare de baza se calculeaza in prezent in milioane de bolivari si populatia nu reuseste sa mai urmareasca ritmul tarifelor aplicate, care cresc de mai multe ori pe saptamana.

Nicolas Maduro atribuie aceasta hiperinflatie “razboiului economic” dus – potrivit lui – de opozitie pentru a-l inlatura de la putere.

Potrivit expertilor, aceasta se datoreaza mai degraba emisiei excesive de moneda nationala pe piata pentru a acoperi deficitul bugetar, care constituie aproape 20% din PIB.

Economistul Luis Vincente Leon vede in aceasta simptomul unui naufragiu al modelului interventionist al statului, care exercita un control strict al schimburilor si al preturilor, in timp ce saracia afecta 87% din populatie in 2017.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2