Venituri medii de 3.426 lei/gospodarie, in trimestrul trei din 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Veniturile medii ale populatiei s-au situat, in trimestrul III din 2017, la 3.426 de lei pe gospodarie, in timp ce cheltuielile totale medii s-au ridicat la 2.885 de lei, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri, informeaza AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.308 lei de persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.101 de lei/persoana.

La nivel general, in T3 din 2017, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 3.426 lei pe gospodarie. De asemenea, cheltuielile totale ale populatiei au fost in perioada analizata, in medie, de 2.885 lei lunar pe gospodarie (1.101 lei/persoana) si au reprezentat 84,2% din nivelul veniturilor totale.

Datele INS releva faptul ca veniturile totale sunt formate din venituri banesti, in medie, de 3.160 lei lunar pe gospodarie (1.206 lei/persoana), iar veniturile in natura de 267 lei lunar/gospodarie (102 lei/persoana).

Totodata, salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (62,5% din veniturile totale ale gospodariilor), in timp ce la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,6%), veniturile din agricultura (3,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,2%), precum si veniturile in natura (7,8%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,5%).

Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural, se noteaza in statistica.

La capitolul cheltuieli totale, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

In plus, segmentul cheltuielilor totale contine cheltuielile pentru investitii – destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. Acestea detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%).

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2017, in medie, 33,1% din consumul gospodariilor, mentioneaza INS.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2