Vernisajul expozitiei „Cetatea de piatra – Cetatea Chioarului”, la Muzeul Judetean de Istorie. Vezi cand

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, institutie publica de cultura in subordinea Consiliului Judetean Maramures, organizeaza luni, 30 octombrie, orele 13.00, la sediul muzeului din Baia Mare, str. Monetariei, nr. 1-3, la vernisajul expozitiei Cetatea de piatra – Cetatea Chioarului.

In cadrul colectiilor detinute de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures se afla si descoperiri de la Cetatea Chioarului, piese care reprezinta istoria medievala a zonei si a cetatii. Monede, vase, lulele, piese de armament, accesorii de vestimentatie, unelte, toate acestea vor fi expuse publicului larg pentru a readuce in atentia noastra un fragment din istoria medievala a zonei Chioarului.

“Cercetarile arheologice de la cetate au inceput in anii 1968-1969 sub conducerea reputatului medievist, profesor dr. Radu Popa. Lucrarile au fost reluate in anul 1976, desfasurandu-se trei campanii succesive (1976, 1977 si 1978). Sotii Viorica si Traian Ursu, reprezentand Muzeul Judetean Maramures si dr. Sergiu Iosipescu de la Centrul de studii si cercetari de istorie si teorie militara din Bucuresti au cercetat Cetatea Chioarului, interesati fiind si  de reconstituirea unora dintre din zidurile acesteia. Cercetarea a continuat in anii 1979-1980, cand au fost efectuate si anumite restaurari. Atunci a fost reconstruit unul din turnurile de poarta ale cetatii, turn care azi este una dintre imaginile reprezentative ale cetatii”, se arata intr-un comunicat de presa.

Cetatea Chioarului constituie unul dintre reperele istoriei noastre medievale, care a avut o deosebita importanta militara si economica de la 1246 (cand este atestata) si pana la 1711, cand dupa ultima rascoala antihabsburgica a fost dezafectata. Chiar si dupa distrugere a avut un rol in furnizarea materialului de constructie pentru anumite imobile, precum conacul familiei Teleki de la Coltau sau cladirea din Somcuta Mare cunoscuta si sub numele de „Cazarma”, care de la 1861 a fost sediul Districtului Chioar.

Expozitia prezinta informatii cu privire la istoricul cetatii, la cercetarile efectuate in anii 1968-1980, date despre vestimentatia epocii respective, exponatele detinute in patrimoniul muzeal intregind cadrul prezentarii. Programul de vizitare al expozitiei va fi zilnic, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 16.30.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2