Vernisajul expozitiei Descoperiri medievale timpurii din Maramures, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie

PNL

Joi, 22 noiembrie, incepand cu ora 12.00, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures va avea loc vernisajul expozitiei Descoperiri medievale timpurii din Maramures. 

“Descoperirile arheologice din judetul Maramures au scos la iveala pentru perioada medieval timpurie in special asezari. Astfel au fost marcate pe harta asezari rurale incadrate in secolele VII – IX, la Bozanta Mica, Boiu Mare, Chechis, Craciunesti, Lapusel, Mesteacan, Oarta de Jos, Prislop, Tisa si Valenii Somcutei.

Asemenea asezari sunt caracterizate prin locuinte cvasi-patrate, cu sau fara vatra de foc, materialul de constructie fiind lemnul, lutul si paiele sau stuful. In apropierea locuintelor erau construite anexe gospodaresti si fantani.

Asezarile erau situate de-a lungul vailor, iar numarul considerabil de greutati de la plasele de pescuit demonstreaza principala ocupatie a locuitorilor pescuitul. Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie detine in cadrul colectiilor sale piese din descoperiri apartinand si judetului Satu Mare printre care se numara cele de la Berea, Culciu Mare si Foeni. Piesele expuse in cadrul expozitiei sunt reprezentative pentru epoca medieval timpurie definind aspecte legate de viata locuitorilor din aceste zone”, se arata intr-un comunicat de presa al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.

Expozitia este deschisa pe perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 16.00 la sediul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1