Astazi Ilie Tudorel organizeaza cea mai mare sezatoare din nordul Romaniei

PNL

Luni, 13 mai, orele 17.30 in Salonul Artelor de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, va avea loc vernisajul expozitiei personale de arta fotografica “ROMANIA in straie traditionale”, prilej cu care se va desfasura si o mare sezatoare cu invitati din zonele etno-folclorice aflate in nordul Transilvaniei.

Expozitia personala de arta fotografica „ROMANIA in straie traditionale” este o expozitie-eveniment care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de cultura din tara si din strainatate cele mai importante valori ale portului traditional din Romania.

Proiectul cultural al expozitiei va fi lansat cu ocazia Zilei Nationale a Portului Traditional din Romania editia 2019, urmand sa parcurga toate regiunile istorice ale Romaniei Mari ajungand si la cele mai importante centre ale diasporei romanesti din Europa si din lume fiind expus in muzee si alte centre culturale.

Obiectivul expozitiei este sa faca cunoscuta publicului larg marea frumusete a costumelor populare romanesti si valoarea recunoscuta pe plan mondial a camasilor traditionale romanesti, binecunoscute in aceasta perioada sub denumirea de „ia romaneasca”, deja consacrata pe plan international.

Prin organizarea unei sezatori in cadrul expozitiei se va putea crea cadrul cunoasterii, conservarii si promovarii tehnicilor de confectionare a elementelor costumului popular , care sunt componente ale patrimoniului cultural traditional tangibil si intangibil al Romaniei.

Alaturi de limba romana, obiceiurile si traditiile romanesti, portul popular romanesc reprezinta o marca identitara a Romaniei. Costumul popular a insotit romanii in toate momentele importante ale vietii acestora ( nastere, copilarie, tinerete, maturitate, batranete si moarte) de la vechile inceputuri ale preistoriei si pana azi. Stramosii nostri daci aveau o vestimentatie nu cu mult diferita de a taranilor romani de mai tarziu. Costumele populare romanesti din prezent continua linia evolutiei modelelor stramosesti si depinde numai de noi sa fim demni de a duce mai departe traditia multimilenara a portului romanesc traditional.

Costumatia traditionala are pe langa functii practice sau sarbatoresti ( in functie de utilizare si ambianta festiva) si o semnificatie mitica, fiind purtatoare de semne si simboluri ce ne transmit mesajul ancestral stramosesc care provine inca din perioada neolitica. Prin modul relativ unitar in care se prezinta costumatia traditionala in toate regiunile locuite de romani, portul popular romanesc este un element ce uneste romanii din cele mai vechi timpuri si asa va fi pana cand acesta va continua sa fie purtat.

Demn de remarcat este faptul ca in prezent Romania este una din putinele tari din lume unde taranii mai poarta imbracamintea traditionala nu numai la sarbatori ci si la lucru, in multe zone ale tarii (ex. judetul Maramures). Este vorba despre portul popular ca valoare patrimoniala romaneasca ce ne diferentiaza cultural de alte popoare si ne face mandri ca suntem romani, mai ales acum cand are loc un vast proces de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan international.

Marea valoare patrimoniala a portului traditional romanesc rezida si din faptul ca pe langa frumusetea in sine a costumului popular acesta este depozitarul tehnicilor traditionale de prelucrare a inului, canepii, lanii,pieilor si blanurilor… si lista ar putea continua caci din cele mai vechi timpuri taranii romani si-au confectionat „in casa” toate straiele traditionale cunoscute azi in lumea satului romanesc. Dincolo de un costum popular purtat cu mandrie trebuie sa vedem extraordinara munca de a-l tese, de a-l croi, de a-l impodobi cu „brodaturi”,desfasurata in decursul multor zile de truda, reflectand multiple valori estetice si social-morale desprinse din arta, cultura si civilizatia rurala.

Arta populara romaneasca are o contributie majora la realizarea costumelor traditionale.Vestimentatia traditionala romaneasca, rezultat al mileniilor de evolutie si chiar de asimilare a unor influente culturale benefice, a ajuns la o estetica proprie rafinata, expresia ei majora fiind „ia romaneasca”, element vestimentar in curs de propunere pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanitatii –UNESCO.

Expozitia personala de arta fotografica „ROMANIA in straie traditionale” prezinta intr-un numar de peste 40 de lucrari de arta fotografica inramate sau unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase elemente ale portului traditional si tehnicilor de confectionare vestimentara din majoritatea regiunilor etnografice ale Romaniei.
Fotografiile din cadrul expozitiei reprezinta o fresca elocventa a frumusetii si unitatii in diversitate a portului popular romanesc, mestesuguri si ocupatii traditionale din cadrul „economiei casnice rurale” romanesti practicate de mesterii populari si nu numai, sarbatori si manifestari folclorice, jocul si dansul popular unde sunt purtate costumele populare, etc.

Un loc important il ocupa in expozitie fotografiile dedicate costumelor populare purtate in cadrul traditiilor romanesti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO-Romania, cum sunt : colindatul de ceata barbateasca, jocul fecioresc din Romania, practicile culturale asociate zilei de 1 martie, ritualul „Calusului”.

Toate aceste fotografii color realizate la un inalt nivel artistic se constituie intr-o oglinda vie a bogatiei culturale de care dispune poporul roman si pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din Romania.

Portul traditional romanesc este o bogatie care venind de la stramosii nostri daci si strabatand cu succes veacurile este o parte integranta a identitatii poporului roman, dar este totodata si o valoare universala!

Se cuvine deci sa-l cunoastem, sa-l pastram, sa-l punem in valoare si sa-l transmitem generatiilor viitoare ! Portul traditional stramosesc are darul de a uni romanii !

De aceea expozitia personala de arta fotografica „ROMANIA in straie traditionale” a artistului baimarean Ilie Tudorel ne arata azi frumusetea portului traditional romanesc la confluenta dintre trecut si viitor, intr-un context globalizant tot mai acut pentru toti romanii. Spiritul romanesc traieste atata timp cat zestrea traditiilor noastre este pastrata vie in constiinta nationala ! Numai asa traditiile romanesti nu se vor pierde!

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judetul Maramures, Romania, nascut in 9 octombrie 1961 la Ardud, judetul Satu Mare, Romania. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare si al Asociatiei Internationale „Euro Foto Art”. Este presedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociatia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent in 115 de expozitii de arta fotografica, din care 60 de expozitii personale si 55 expozitii de grup in diverse asezaminte de cultura din Romania, Belgia, China, Polonia, Ungaria si Ucraina. Aceasta intensa activitate expozitionala a fost reflectata in numeroase publicatii din tara si din lume.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1