VEȘTI BUNE – Două noi biserici din Maramureș ar putea fi incluse în patrimoniul UNESCO

Maramureșul are biserici de lemn incluse în patrimoniul Mondial UNESCO, opt la număr. Însă numărul lor ar putea crește dacă forurile decizionale ar accepta în această listă alte două noi propuneri venite din partea României și anume Biserica de lemn de la Coruia, respectiv Biserica de lemn Ieud Șes, cele două biserici din Ieud formând astfel un tot unitar. Cu precizarea că Ieudul ar putea deveni singura localitate din județ cu două monumente incluse în patrimoniul mondial UNESCO. În rest, monumentele UNESCO sunt aceleași pe care le cunoaște toată lumea. S-a mai vorbit la un moment dat de biserica de lemn din Coaș, dar nu se încadrează pentru a primi statutul de monument UNESCO.

Despre Biserica „Sfânta Ana” din Coruia știm că a fost adusă în centrul acestui sat, în 1794, de pe un deal învecinat numit Pindar, deasupra intrării fiind gravată data mutării sale și numele meșterului: „Anul Domnului 1794, noe(m)vrie 11, sau ridicat Farcaș Ianoș țămîrman”.  Biserica se compune dintr-un pridvor vestic, tindă, naos și un altar poligonal decroșat. Turnul este încadrat de patru turnulețe la baza coifului, fiind unica biserică din Chioar ce prezintă această particularitate.

Pridvorul este alcătuit din patru stâlpi masivi, lățimea lor atingând 80 de cm, stâlpi ornamentați cu motive incizate și uniți prin arcade cioplite artistic. Ancadramentul intrării e decorat cu motive în zig-zag și benzi în torsadă, iar pereții clădirii cu brâul în funie răsucită.

Rămâne de văzut dacă cele două propuneri ale Maramureșului vor fi luate în considerare și astfel județul să figureze cu nu mai puțin de 10 monumente UNESCO. Vă reamintim că şase din cele opt biserici de lemn UNESCO definesc biserica maramureşeană clasică, una (cea de la Rogoz), reprezintă bisericile de tip nord transilvan şi una (cea de la Plopiş), tranziţia între cele două. Toate, fără excepţie, reprezintă monumente de valoare excepţională.

Cele opt sunt Bârsana – Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Budeşti – Biserica de lemn „Sf. Nicolae”, Deseşti – Biserica de lemn „Sf. Paraschiva”, Ieud Deal – Biserica de lemn „Naşterea Fecioarei”, Plopiş – Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli”, Poienile Izei – Biserica de lemn „Sf. Paraschiva”, Rogoz – Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli” și Şurdeşti – Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli”. 

FOTO wikipedia.org

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu