VEZI DE CAND – Un nou tip de beneficiu extrasalarial pentru angajați

Angajatorii vor putea oferi salariaților lor tichete de activități casnice pe care să le folosească pentru a-i remunera pe cei care fac anumite munci prin gospodărie. Asta stabilește Legea 111 din 21 aprilie 2022, care stabilește și valoarea acestor tichete care vor putea fi preschimbate în bani, dacă beneficiarul dorește acest lucru.

Potrivit legii mai sus amintite, activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord, în condițiile prezentei legi. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, astfel cum este definită la art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

„O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Între prestatorul casnic și beneficiarul casnic se stabilește un raport juridic prin acordul de voință al părților, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităților casnice. Beneficiarul casnic și prestatorul casnic convin asupra activităților și a numărului de ore sau a volumului de muncă; plata prestatorului casnic se face conform dispozițiilor prezentei legi, cu tichete de activități casnice.

Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Valoarea minimă a contribuției lunare, calculată potrivit dispozițiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat, este contribuția aferentă a minimum 85 de tichete de activități casnice. Valoarea minimă a contribuției lunare prevăzute de lege nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată”, se arată în legea mai sus amintită.

Maramureșenii trebuie să știe că valoarea nominală a tichetului de activități casnice a fosst stabilit la valoarea de 15 lei și poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Legea 111/2022 subliniază că tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, în numerar, la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Mai spunem doar că acest gen de tichete vor putea fi acordate odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, și anume din 1 ianuarie 2024.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu