Viceprimarul Noemi Vida pe făraș. Protejata lui Cherecheș nu poate candida, spune ANI. Citește aici, de ce

Reclame home 1
Reclame home 1

Vida Noemi, candidat din partea UDMR a fost invalidată de Biroul Electoral de Circumscripție nr.1 Baia Mare, după ce ANI i-a interzis sa mai participe ca și candidat timp de 3 ani de la încetarea mandatului său 2016-2020.

Vida Noemi Erika a fost declarată incompatibilă de catre Agenția Națională de Integritate (ANI) în anul 2015. Potrivit instituției menționate, viceprimarul Vida s-a aflat în stare de incompatibilitate în mandatul 2008 – 2012, întrucât nu a renunțat la contractele încheiate anterior validării mandatului de consilier local, între Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, respectiv Primaria Municipiului Baia Mare, și S.C. OPUS MEDIA S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia aceasta deține funcția de administrator și calitatea de asociat), încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) si art. 92, alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

Conform art. 90 din Legea 161/2003, consilierii locali nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, iar încălcarea acestor prevederi legale atrage încetarea de drept a mandatului consilierului local respectiv. Acest articol de lege a fost invocat de Curtea de Apel Cluj, după ce Vida a făcut contestație.

După mai mulți ani de judecată, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care s-a pronunțat definitiv asupra cauzei.

Vida, protejata lui Cherecheș

Noemi Vida a fost protejată de primarul Cătălin Cherecheș, dar și de fostul prefect de Maramureș, Vasile Moldovan. Conform deciziei, dată de ÎCCJ, aceasta trebuia să elibereze postul de viceprimar însă nu a făcut-o, încurajată fiind de Cătălin Cherecheș. Astfel, cei trei au sfidat, la propriu, decizia instanței. Acest lucru s-a întâmplat în luna mai 2019.

Ce a constatat BEC Nr. 1 Baia Mare

Surse apropiate ZiarMM.ro au furnizat câteva informații vis-à-vis de decizia care s-a luat de către membrii Biroului Electoral de Circumscripție nr.1 Baia Mare.

”Cu privire la candidatul de la poziția 1 din listă, Vida Noemi Erika, s-a pus în discuție interdicția stabilită de ANI de a mai ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului 2016-2020, astfel cum este menționat pe site-ul acestei instituții. În conformitate cu prevederile art. 42 teza a doua din Legea 115/2010, în urma voturilor exprimate, rezultatul a fost ”împotriva” acceptării candidaturii menționate la poziția 1 din lista de candidați”, au relatat sursele ZiarMM.ro. Aici, facem precizarea că voturile au fost exprimate de către membrii Biroului Electoral de Circumscripție nr. 1 Baia Mare.

Mai mult, în Decizia nr. 418/03.07.2014, pronunțată de Curtea Constituțională s-a stabilit faptul că ”odată constată definitivă existența unei stări de incompatibilitate sau conflict de interese, persoana în sarcina căreia această stare a fost stabilită, decade din dreptul de a mai ocupa orice altă funcție eligibilă, prevăzută la art. 1 din lege, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Biroul Electoral de Circumscripție nr.1 Baia Mare în urma analizei și documentării făcute a constatat faptul că în cazul acesteia, Noemi Vida, este stabilită definitiv și irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, interdicția de a ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului 2016-2020.

Așa cum primarul Cătălin Cherecheș își caută dreptatea în justiție și comunitatea băimăreană dorește ca legea să fie aplicată. Noemi Vida ar trebui să poată candida doar peste 4 ani, așa cum au hotărât ANI și instanțele de judecată.

Noemi Vida a fost contactată telefonic de redactorul ZiarMM.ro, pentru a veni cu un punct de vedere și pentru a face precizarea dacă va contesta sau nu decizia BEC, însă aceasta nu a răspuns.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2